Κόσμος

Κορονοϊός: Η Γαλλία ζητά μέτρα από την ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ο κορονοϊός απειλεί ξανά την Ευρώπη και η Γαλλία καλεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα απέναντι στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Συγκεκριμένα η Γαλλία ζητάει από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν σε τεστ για κορονοϊό τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Από σήμερα η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κόβιντ που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.

“Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

FILE PHOTO: A traveller holds his luggage at a checkpoint at Chengdu Shuangliu International Airport amid a wave of the coronavirus disease (COVID-19) infections, in Chengdu, Sichuan province, China December 30, 2022. REUTERS
photo Reuters

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης με κόβιντ μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: “Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Τετάρτη θα συζητήσουν οι χώρες της ΕΕ

Όλα θα κριθούν την Τετάρτη οπότε και οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.
Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

china
photo Reuters

Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.

Χάρη στην πολιτική «μηδενικής covid» ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Ο Τραμπ παραδέχεται στους Ευρωπαίους ότι ο Πούτιν δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο – Διαψεύδει το Κρεμλίνο
«Γνωρίζουμε την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Αυτό που γνωρίζουμε έρχεται σε αντίθεση με ό,τι γράφτηκε στο άρθρο που αναφέρατε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους
Ζελένσκι με Μακρόν, Τραμπ και Στάρμερ στο Βατικανό
Έξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο του NBC που τον ρώτησε για το αεροσκάφος «δώρο» από το Κατάρ – «Είσαι ντροπή, καλύτερα να επιστρέψεις στο στούντιο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον Πίτερ Αλεξάντερ «ανόητο» και «ηλίθιο», λέγοντας πως δεν είναι αρκετά έξυπνος για δημοσιογράφος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Το σόου που στήνει ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και οι παγίδες στους ξένους ηγέτες - Ποιος θα τολμήσει να ξαναπάει στον Λευκό Οίκο
Η πρωτοφανής συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του ενδέχεται να ωθήσει ξένους ηγέτες να το ξανασκεφτούν προτού αποδεχθούν μία πρόσκληση από εκείνον και κινδυνεύσουν με δημόσια ταπείνωση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο