Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι σε πορεία «οριστικής εξάλειψης»

Κορονοϊός: Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι σε πορεία «οριστικής εξάλειψης»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν κατέγραψε κανένα νέο περιστατικό με πυρετό την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τότε που παραδέχτηκε ότι σημειώθηκε ξέσπασμα της Covid-19 στη χώρα, στα μέσα Μαΐου, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι σε πορεία «οριστικής εξάλειψης» της πρώτης κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού που ανακοινώθηκε επίσημα, παρόλο που οι γειτονικές της χώρες καταγράφουν έξαρση των μολύνσεων εξαιτίας υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι το 99,99% των 4,77 εκατομμυρίων ασθενών με πυρετό που καταγράφηκαν από τα τέλη Απριλίου έχει αναρρώσει πλήρως. Λόγω της προφανούς έλλειψης διαγνωστικών τεστ, δεν ανακοινώνονται στοιχεία για τους πολίτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Επιδημιολόγοι εκφράζουν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας περί προόδου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει πως η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο, όχι προς το καλύτερο, εν μέσω απουσίας στοιχείων από ανεξάρτητες πηγές.

Το KCNA μετέδωσε ότι η ομάδα ταχείας αντιμετώπισης είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και καταβάλλονται προσπάθειες για να «εντοπιστεί και να εξαλειφθεί η επιδημία» έως την πλήρη ανάρρωση και του τελευταίου ασθενή.

Η τελευταία έκθεση της Βόρειας Κορέας για θανάτους ασθενών με πυρετό ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σε 74 στις 5 Ιουλίου, αλλά ο Σιν Γιουνγκ-τζεόν, καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χανγιάνγκ στη Σεούλ, δήλωσε ότι είναι «αδύνατον» ο πολύ χαμηλός αριθμός αυτός να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

«Μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού έλλειψης διαγνωστικών τεστ, προβλημάτων στην καταγραφή δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω της Covid-19 κυρίως στο σπίτι τους και πολιτικών λόγων, καθώς η ηγεσία δεν θέλει να ανακοινώσει τεράστιο αριθμό νεκρών», σημείωσε ο καθηγητής σε ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε χθες. Ο Σιν εκτίμησε ότι μπορεί να έχουν σημειωθεί ως και 50.000 θάνατοι, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των κρουσμάτων με πυρετό, τα ποσοστά θνητότητας που έχουν ανακοινωθεί σε άλλες χώρες και τα πιθανώς μη καταγεγραμμένα περιστατικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις