Κόσμος

Κορονοϊός: Η Βουλγαρία καταστρέφει 1,4 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στην Βουλγαρία Άσεν Μετζίντιεφ έκανε γνωστό την δημόσιο τηλεόραση πως περίπου 1,4 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό θα καταστραφούν.

Μάλιστα συνέκρινε τη λοίμωξη που προκαλεί σήμερα η Covid-19 με τη συνηθισμένη γρίπη ενώ έκανε λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της την αγορά λιγότερων δόσεων από την Pfizer.

«Έτσι καταργείται η υποχρέωση του κράτους να παραλάβει εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να καταστρέψει. Εξοικονομήσαμε 188 εκατομμύρια βουλγαρικά λέβα, τα οποία θα είχαν πληρωθεί τώρα», είπε. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, καθώς και ενός ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης εντός του νοσοκομείου.

Η συμφωνία που επαναδιαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Pfizer δίνει στη Βουλγαρία την επιλογή να παραγγέλνει νέες δόσεις όταν τις χρειάζεται και να τις πληρώνει κατά την παράδοσή τους.

Σύμφωνα με τον Μετζίντιεφ, αν αυξηθεί το κόστος επίσκεψης σε ιατρούς, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει το κράτος και όχι τον ασθενή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα ελικόπτερα-ασθενοφόρα θα φτάσουν στη Βουλγαρία νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. «Η διαδικασία μίσθωσης των ελικοπτέρων τελείωσε και την εξασφάλισε (σ.σ. τη σύμβαση) μια ιταλική εταιρεία. Τα πρώτα δύο μισθωμένα ελικόπτερα θα φτάσουν στα τέλη Ιουνίου ή τα αρχές Ιουλίου. Το πρώτο ελικόπτερο που αγοράσαμε θα παραδοθεί εδώ τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο η Βουλγαρία θα παραλάβει άλλα δύο», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γάζα βυθισμένη στο σκοτάδι: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την κατάρρευση του νυχτερινού φωτισμού από τον Οκτώβριο του 2023
Η Λωρίδα της Γάζας, χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα εδώ και μήνες, εμφανίζεται πλέον επτά φορές λιγότερο φωτισμένη τη νύχτα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
Παλαιστίνιοι στη Γάζα μεταφέρουν τρόφιμα