Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κίνα: Επιστροφή στη δουλειά για τους κατοίκους του Πεκίνου εν μέσω πιθανής έξαρσης

Κορονοϊός – Κίνα: Επιστροφή στη δουλειά για τους κατοίκους του Πεκίνου εν μέσω πιθανής έξαρσης
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι κάτοικοι του Πεκίνου γυρίζουν ξανά στη δουλειά τους σήμερα Πέμπτη (5.5.2022) μετά από πέντε ημέρες αργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την ώρα που η πρωτεύουσα της Κίνας προσπαθεί να σταματήσει τη νέα έξαρση του κορονοϊού.

Στο Πεκίνο οι Αρχές έχουν καταφέρει να περιορίσουν σε δεκάδες τις νέες μολύνσεις κορονοϊού ημερησίως για περίπου δύο εβδομάδες ώστε να πετύχουν τα έσοδα την περίοδο της Πρωτομαγιάς, καθώς αποτελεί συνήθως μια συνήθως από τις πλέον κερδοφόρες περιόδους της χρονιάς για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στην Κίνα.

Όμως, φέτος, οι ταξιδιώτες δαπάνησαν 43% λιγότερα από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ενώ οι αρχές στο Πεκίνο είναι αποφασισμένες να αποφύγουν την τύχη του οικονομικού κέντρο της Κίνας, της Σανγκάης, όπου η πλειονότητα των 25 εκατ. κατοίκων της έχουν υπομείνει πάνω από ένα μήνα ολοένα και πιο καταπιεστικού κατ’ οίκον περιορισμού.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας είχαν ελαφρώς λιγότερη κίνηση από μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα καθώς οι αρχές έχουν ενθαρρύνει την τηλεργασία. Η αναστολή δεκάδων δρομολογίων λεωφορείων και το κλείσιμο άνω του 10% των σταθμών του μετρό έχει περιπλέξει τη μετακίνηση των εργαζομένων.

Ωστόσο, σε πολλούς συρμούς επικρατούσε συνωστισμός και σε περιοχές με γραφεία υπήρχε κίνηση. Πολλοί χρησιμοποιούσαν ποδήλατα για να μετακινηθούν.

«Αυτή τη στιγμή, νιώθω σχετικά ασφαλής στη δουλειά και εκεί που ζω, αλλά δεν τολμώ να αρχίσω να τριγυρνώ έξω καθώς νιώθω ότι η έξαρση δεν έχει φθάσει ακόμα στο αποκορύφωμά της», δήλωσε ο μάγειρας Λιου Γουεντάο.

Το Πεκίνο έχει καλύτερες επιδόσεις δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της έξαρσης συγκριτικά με τη Σανγκάη στο ίδιο χρονικό σημείο, όταν τα ημερήσια κρούσματα ήταν εκατοντάδες και αυξάνονταν. Ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών παρέμεναν σε lockdown, ενώ τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι συνέχιζαν να είναι κλειστοί –με τους κατοίκους να ελπίζουν απεγνωσμένα ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα είναι αρκετές.

«Η Σανγκάη έπεσε»

«Η Σανγκάη έπεσε», έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα Wiebo ο Χου Σιτζίν, πρώην αρχισυντάκτης στην ταμπλόιντ Global Times. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει «μια πολύ σημαντική αποστολή» είτε να βρει λιγότερο δαπανηρούς τρόπους να αντιμετωπίσει την έξαρσή του ή «να πει σε ολόκληρη της κινεζική κοινωνία την αλήθεια» ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν δύσκολες συνέπειες, ανέφερε ο ίδιος. «Το πρώτο απαιτεί σοφία, το δεύτερο τόλμη».

Η προφανής επιτυχία στον περιορισμό της έξαρσης έδωσε τη δυνατότητα στις αρχές να προχωρήσουν σε μικρές προσαρμογές στους περιορισμούς.

Σε ορισμένα μικρά τμήματα της περιοχής Τσαογιάνγκ, επίκεντρο της έξαρσης στο Πεκίνο, που έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, επετράπη σήμερα στους πολίτες να επιστρέψουν στις εργασίες τους αν και υπήρχε σύσταση για τηλεργασία και αποφυγή συναθροίσεων.

Στη Σανγκάη, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν χαλαρώσει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες περιοχές, δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή για πολλούς που ζουν σε κοινότητες υπό lockdown.

Η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID φαίνεται ολοένα και πιο περίεργη στον υπόλοιπο κόσμο που χαλαρώνει ή αίρει του περιορισμούς σε μια προσπάθεια οι πολίτες να μάθουν να συμβιώνουν με τον κορονοϊό.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η πολιτική της σώζει ζωές, κάτι που κάνει να αξίζει το βαρύ οικονομικό και ψυχολογικό κόστος των lockdowns.

Αξιωματούχοι καταδεικνύουν τα εκατομμύρια θανάτων λόγω της COVID εκτός Κίνας ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 είναι μόλις πάνω από 5.000.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν δήλωσε την Κυριακή στη Σανγκάη ότι οι κοινότητες με μηδενικά νέα κρούσματα για περίοδο επτά ημερών θα μπορούν να επιτρέψουν στην ομαλότητα. Ωστόσο, η συχνά ασαφής επιβολή των κανόνων είναι πηγή ανησυχίας για τους κατοίκους της Σανγκάης.

Σε κάποιες κοινότητες, επιτρέπεται μόνο ένα μέλος του νοικοκυριού να βγαίνει εκτός σπιτιού για λίγες ώρες την ημέρα. Σε άλλες περιοχές, κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει έξω παρόλο που το επίπεδο κινδύνου στην κοινότητα έχει επίσημα υποβαθμιστεί. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες για χαλάρωση των μέτρων και οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιος ακριβώς έχει την εξουσία να άρει περιορισμούς.

Σε κάποιες περιοχές της Σανγκάης, τα κτίρια βαθμολογούνται με ‘αστέρια’ ανάλογα με το πότε ήταν η τελευταία φορά που καταγράφηκαν κρούσματα COVID, λαμβάνοντας πέντε αστέρια εάν δεν έχουν καταγραφεί νέες μολύνσεις για τουλάχιστον δύο μήνες.

Σήμερα, μια ομάδα κατοίκων υπό περιορισμό σε συγκρότημα σχεδόν 100 διαμερισμάτων στην περιοχή Τσανγκνίγνκ της πόλης ανάρτησε μηνύματα χαράς στην πλατφόρμα WeChat για το γεγονός ότι το κτίριο τους έλαβε τελικά πέντε ‘αστέρια’. «Τέλεια. Μπορώ να βγάλω τον σκύλο μου για βόλτα;», ρώτησε ένας κάτοικος. «Λυπάμαι, για την ώρα αυτό δεν επιτρέπεται», απάντησε ο εθελοντής διαχειριστής του κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις