Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κύπρος: Μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους το Safe Pass από 18 Οκτωβρίου

Κορονοϊός - Κύπρος: Μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους το Safe Pass από 18 Οκτωβρίου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου επαναξιολόγησε τις προϋποθέσεις έκδοσης του SafePass, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση έχει φτάσει στο 81,1% του ενήλικου πληθυσμού και ταυτόχρονα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων είναι στο 78,4%.

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε από τις βάσεις δεδομένων ότι περίπου 11.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στη συνέχεια στον εμβολιασμό με τη 2η δόση. Ο εμβολιασμός μόνο με τη μια δόση, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, προσφέρει χαμηλότερη κάλυψη, ενώ δεν προστατεύει εξίσου αποτελεσματικά από τις μεταλλάξεις του ιού.

Συνεπώς κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην προϋπόθεση για έκδοση SafePass που αφορά στον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 18 Οκτωβρίου μόνο τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να αποκτούν SafePass (εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen).

Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι πολίτες που έλαβαν την 1η δόση και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη 2η δόση (3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 4 εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna και 8 εβδομάδες για το εμβόλιο της AstraZeneca), να προχωρήσουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου σε εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν παγκύπρια.

Όσα άτομα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη της 2ης δόσης, από τις 18 Οκτωβρίου κι έπειτα, για σκοπούς SafePass, θα πρέπει να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών. Τα άτομα που δεν θα ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα μετά την πάροδο των ημερών που απαιτούνται μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης θα πρέπει να διενεργούν εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ίδια έξοδα σε ιδιωτικά φαρμακεία ή κλινικά εργαστήρια.

Η παραπάνω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, οι προϋποθέσεις έκδοσης SafePass με πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (PCR ή rapid test αντιγόνου) με ισχύ 72 ωρών, δεν επηρεάζονται και συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις