Κόσμος

Κορονοϊός: Οι εταιρείες στην Γερμανία δεν μπορούν να ρωτούν τους εργαζόμενους αν είναι εμβολιασμένοι

Οι εταιρείες στη Γερμανία δεν θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, αν και ενδέχεται να υπάρξει κάποια διευθέτηση για συγκεκριμένους τομείς. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας της χώρας, Χουμπέρτους Χάιλ.

Σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς υψηλού κινδύνου – όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι – έχει καταστεί υποχρεωτικός. Μάλιστα, σε μερικές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Όμως η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για την υγεία του προσωπικού τους.

Οι γερμανικές εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους επιτραπεί να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Σχεδόν το 61% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως ανοσοποιημένο και το 65% έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, με το Βερολίνο να προσπαθεί να πείσει και άλλους να εμβολιαστούν.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν.

Ο Χάιλ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι κατανοεί πως και μερικοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να μάθουν την εμβολιαστική κατάσταση των συναδέλφων τους, όμως βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες.

«Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτού του είδους τα στοιχεία σε τομείς υψηλού κινδύνου.

Ο Χάιλ σχολίασε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις για τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, για παράδειγμα.

Ήδη έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, με το προσωπικό και τους πελάτες να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Ο Χάιλ εξήγησε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου, όμως τη σχετική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε στο Ισραήλ τη σορό στρατιώτη που κρατούσε από τον πόλεμο του 2014
Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του στις σήραγγες της Γάζας, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι παρέλαβε τη σορό ομήρου, την οποία η Χαμάς παρουσιάζει ως εκείνη του υπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν
Ο Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει ένα πτώμα που αναγνωρίστηκε από τη Χαμάς ως αυτό του νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη Χαντάρ Γκόλντιν
Ρωσία: Στελέχη ρωσικής βιομηχανίας όπλων σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν – Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη ρωσικού εργοστασίου οπλικών συστημάτων που βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο τύπου Ka-226 συνετρίβη στο Νταγκεστάν
Εικόνες από την συντριβή του ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν
Η Βρετανία στέλνει ομάδα της RAF στο Βέλγιο για να αναχαιτίσει drones «φαντάσματα»
Το Λονδίνο αποστέλλει εξειδικευμένη μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Βέλγιο, προκειμένου να βοηθήσει τις βελγικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ύποπτες πτήσεις drones
Πινακίδα απαγόρευσης για drones κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών