Κόσμος

«Κράξιμο» ΠΟΥ για το εμβόλιο: Καταστροφική αποτυχία ο τρόπος διανομής του

Για «καταστροφική ηθική αποτυχία» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μιλώντας για το μπάχαλο που επικρατεί για το εμβόλιο και τη διπάθεσή του.

Επίσης, κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή “κινδυνεύουν σοβαρά” την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

click4more: Κακλαμανάκης στο newsit.gr: Έτσι απείλησαν την ζωή μου – «Ξέρουμε που μένεις και θα σε τακτοποιήσουμε»

Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.

“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή”, τόνισε ο ίδιος.

Σε κίνδυνο οι πιο φτωχές χώρες

Μια προσέγγιση του τύπου “εγώ πρώτος” εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

“Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας”, προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος ανέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ψήνεται» από κύμα καύσωνα η Νότια Ευρώπη – Έρχονται 47άρια σε Ισπανία και Πορτογαλία
Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι οι χώρες που η κατάσταση θυμίζει καμίνι - Κόκκινος συναγερμός για 21 μεγάλες ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων Ρώμη, Μιλάνο και Τορίνο
Καύσωνας στο Παρίσι
2
Απόλυτος άρχων ο Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερουσία του επιτρέπει να βομβαρδίσει το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου
Τα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν να ενημερωθούν για τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, καθώς και για την τύχη των αποθεμάτων ουρανίου υψηλού επιπέδου εμπλουτισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ντόναλντ Τραμπ 1