Κόσμος

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ κατανοούν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο – Η Ουκρανία δε σεβάστηκε την 30ήμερη παύση

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν σέβεται αυτό το μορατόριουμ 30 ημερών, τονίζοντας ότι αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών

«Κατανοούν ο ένας τον άλλον» και σκοπεύουν να εργαστούν για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Μόσχας – Ουάσινγκτον, δηλώνει το Κρεμλίνο αναφερόμενο στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

«Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ κατανοούν ο ένας τον άλλον καλά, έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και σκοπεύουν να προχωρήσουν βήμα βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε σήμερα (19.03.2025) ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ακριβείς ημερομηνίες και το σχήμα του επόμενου γύρου των αμερικανορωσικών επαφών θα συμφωνηθούν σήμερα και αύριο.

Παράλληλα το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι η μερική εκεχειρία 30 ημερών στην οποία συμφώνησαν χθες Τρίτη ο Πούτιν και ο Τραμπ στον πόλεμο στην Ουκρανία αφορά μόνο τον ενεργειακό τομέα και καμία άλλη υποδομή, όπως έχει αναφέρει η αμερικανική πλευρά.

Η συμφωνία αυτή αφορά τις ρωσικές και τις ουκρανικές επιθέσεις «εναντίον των ενεργειακών υποδομών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ από την πλευρά του είχε σημειώσει χθες ότι η εκεχειρία «αφορά την ενέργεια και τις υποδομές εν γένει».

Εξάλλου το Κρεμλίνο επεσήμανε σήμερα ότι η Ρωσία ακύρωσε μια επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Τραμπ και κατέρριψε επτά δικά της drones που κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.

Όμως ο Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν σέβεται αυτό το μορατόριουμ 30 ημερών, τονίζοντας ότι αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών.

«Παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει αμοιβαιότητα από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου. Έγιναν απόπειρες να στοχοθετηθούν οι ενεργειακές υποδομές μας», κατήγγειλε ο Πεσκόφ.

«Παρακολουθούμε στενά για να δούμε αν το Κίεβο θα λάβει υπόψη του τη σθεναρή δέσμευση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να προχωρήσουν προς μια ειρηνική διευθέτηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποπειράθηκε να σαμποτάρει το μορατόριουρ πλήττοντας με drones πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να αναστείλει τα πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, ο Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί πως θα το πράξει.

«Ο πρόεδρος δεν έχει δώσει εντολές (για το αντίθετο)», υπογράμμισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης
Ιρανός στρατηγός υπογράμμισε ότι οι Φρουροί και το ιρανικό κράτος είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν άμεσα κάθε εντολή της ανώτατης στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου στον Κόλπο
Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. σπίτια στο Κίεβο από ρωσική επίθεση - Στους μείον 10 η θερμοκρασία
Η Μόσχα πραγματοποίησε τις επιθέσεις την ώρα που τριμερείς συνομιλίες συνεχίζονταν για δεύτερη ημέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ
Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι στο Κίεβο 7
Ακραία χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Στους -46 βαθμούς η θερμοκρασία – 16 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με χιονοθύελλα και ακραίο κρύο - Οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο πάγος ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις ΗΠΑ
13
Αμερικανική επίθεση σε πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Δύο νεκροί
Από τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει περίπου 30 επιθέσεις εναντίον σκαφών που φέρονται να διακινούσαν ναρκωτικά, με απολογισμό περισσότερους από 110 νεκρούς σε Καραϊβική και Ειρηνικό
Το πλοίο που χτυπήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό
Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο την ώρα που στο Αμπού Ντάμπι συνεχίζονται οι συνομιλίες για ειρήνη - 1 νεκρός και 15 τραυματίες
Η συνεχιζόμενη ρωσική αεροπορική εκστρατεία έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, οδηγώντας τη χώρα στη σοβαρότερη ενεργειακή δοκιμασία από την αρχή του πολέμου
Καμένα φορτηγά μετά την επίθεση στην Ουκρανία