Κυριακή, 13 Οκτ.
24oC Αθήνα

Ξηρασία: Η Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού – Σχεδόν τα 2/3 στο επίκεντρο των κινδύνων

Ξηρασία: Η Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού – Σχεδόν τα 2/3 στο επίκεντρο των κινδύνων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η ξηρασία έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού σχεδόν τα 2/3 της Ευρώπης, με μερικές χώρες να έχουν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πολλές πτυχές της καθημερινότητας, ακόμη και οι πιο βασικές.

Η ξηρασία στην Ευρώπη έχει – αναγκαστικά – περιορίσει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και έχει επηρεάσει σημαντικά τις αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών, σύμφωνα με σημερινή (23.8.2022) ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO) της ΕΕ. 

Το EDO αναφέρει στην έκθεσή του για τον Αύγουστο ότι 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρεται στην έκθεση.

 

Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12% αντιστοίχως.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί επίσης, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

Ο δείκτης ξηρασίας του παρατηρητηρίου προκύπτει από μετρήσεις των βροχοπτώσεων, της υγρασίας του εδάφους και του κλάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τα φυτά για τη φωτοσύνθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις