Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύπρος: Ραντεβού με τα κλιμάκια για τεστ κορονοϊού – Καρέ καρέ η διαδικασία

Κύπρος: Ραντεβού με τα κλιμάκια για τεστ κορονοϊού – Καρέ καρέ η διαδικασία

Μετά την Ελλάδα και η Κύπρος πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το υπουργείο υγείας της χώρας να εφευρίσκει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, προκειμένου να κόψει την φόρα του ιού, περιορίζοντας όσο μπορεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα τα κρούσματα και τους θανάτους.

Ένας από τους τρόπους είναι αυτό που δεν έχετε ξαναδεί και είναι το drive in chek up που πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις μεγάλες επαρχίες, όπου εντεταλμένα κλιμάκια του υπουργείου με ειδικές στολές και μάσκες, πραγματοποίησαν εκατοντάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους εντελώς δωρεάν.

Την εμπειρία του αυτή μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στο Facebook ο Γιάννης Ζαχαριάδης καθηγητής Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, ο οποίος εξήγησε στο newsit.gr αναλυτικά την όλη διαδικασία:

«Η Πάφος είναι η επαρχία της Κύπρου, όπου αυτή την στιγμή, έχει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Έτσι μετά από απόφαση της κυβέρνησης έγιναν κάποιοι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορονοϊό» εξηγεί ο Γιάννης Ζαχαριάδης.

 

Και συνεχίζει: «Με πήραν τηλέφωνο το Σάββατο από το υπουργείο υγείας της Κύπρου, όπως μου εξήγησαν, ως τυχαία επιλογή χωρίς κριτήρια αν ανήκω δηλαδή σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν σχετίζομαι επαγγελματικά με κόσμο και με κάλεσαν για έλεγχο. Δεν ξέρω αν ήταν κάτι υποχρεωτικό ή στην περίπτωση που δεν εμφανιζόμουν ποιες θα ήταν οι κυρώσεις, ωστόσο σαν μέτρο ήταν σωστό και μπράβο σ αυτούς που το σκέφτηκαν».

Το ραντεβού δόθηκε την Δευτέρα μεταξύ 12:00 με 14:00 στο ιστορικό μέγαρο της Πάφου:

«Όπως κατάλαβα κάθε επαρχία διαθέτει ένα μέρος στο οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί. Στην Πάφο παραχωρήθηκε μια παλιά ιστορική οικία πρώην δημάρχου, η οποία διαθέτει δύο εισόδους με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχουν κλιμάκια των υγειονομικών αρχών με στολές και μάσκες. Υπήρχε αστυνομία που ρύθμιζε την κυκλοφορία, ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη διαδικασία που θύμιζε drive in chek up. Έμπαινες με το αυτοκίνητο σου οι πρώτοι υγειονομικοί έγραφαν σε κομπιούτερ όλα τα στοιχεία σου και στο επόμενο στάδιο γινόταν ο έλεγχος. Σου ζητούσαν αριθμό ταυτότητας, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και οικογενειακή κατάσταση αν είσαι παντρεμένος ή όχι. Στην επόμενη φάση επιβεβαίωνες τον αριθμό ταυτότητας και ξεκινούσε μετά η διαδικασία, όπου με την ειδική μπατονέτα έπαιρναν δείγμα από την μύτη».

 

Στόχος των αρχών μέσα από το drive in chek up είναι να εντοπίζουν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του πληθυσμού: 

«Θεωρώ πως όσο υπάρχουν τεστ θα το κάνουν. Πιστεύω πως με τον τρόπο αυτό θέλουν να βγάλουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τα άτομα που μπορεί να είναι φορείς και να μην το γνωρίζουν. Ναι μεν ακούμε για τα κρούσματα που αυξάνονται, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι οι εν δυνάμει φορείς, που δεν το γνωρίζουν, οπότε αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να υπάρξει και αυτό το ποσοστό».

Σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού που εφαρμόζονται, η Κύπρος όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζαχαριάδης έχει περάσει σε μια δεύτερη φάση:

«Εδώ έχουν πάρει και δεύτερα μέτρα προστασίας, ακόμα πιο σκληρά. Πλέον μόνο μια φορά την ημέρα επιτρέπεται να βγαίνουμε από το σπίτι. Στέλνεις το πρώτο μήνυμα όλα είναι οκ, στο δεύτερο σου λέει πως δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Και στους δρόμους έχουν εντατικοποιηθεί επιπλέον οι έλεγχοι, που είναι πιο αυστηροί κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και τα πρόστιμα είναι πιο υψηλά αφού από 150 ευρώ πήγαν στα 300 ευρώ».

 Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο είναι 465 περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις και οι νεκροί 9.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις