Κόσμος

Λατινική Αμερική: Ανησυχητικές προβλέψεις για μεγάλη επιβράδυνση των οικονομιών

Μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών αναμένεται το 2023 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (1,4%), όπως προέβλεψε υπηρεσία ΟΗΕ, αναθεωρώντας ταυτόχρονα προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 (3,2%, από 2,7% τον Αύγουστο).

Καθώς «ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν το 2023 να αντιμετωπίζουν δυσμενές διεθνές πλαίσιο, με προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, άνοδο των επιτοκίων και μείωση της ρευστότητας», σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) του ΟΗΕ.

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι χώρες της περιοχής θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν περίπλοκο περιβάλλον ως προς τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές τους, επισήμανε η Επιτροπή αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

«Μολονότι προβλέπεται εντός 2023 το τέλος» της αύξησης των κατευθυντήριων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, «οι συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις θα παραμείνουν παρούσες όλη χρονιά», προέβλεψε ακόμη η ECLAC.

«Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα παραμείνουν υψηλά σε πολλές χώρες», προειδοποιεί η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι θα «χρειαστούν» μέτρα «για να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Οι προβλέψεις για κάθε περιοχή

Όλες οι υποπεριοχές αναμένεται να γνωρίσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης την επόμενη χρονιά. Η νότια Αμερική θα τη δει να μειώνεται στο 1,2% το 2023 (από 3,4% φέτος), η κεντρική Αμερική και το Μεξικό στο 1,7% (από 2,5%), η Καραϊβική (πλην Γουιάνας) στο 3,1% (από 4,3%).

Η Νότια Αμερική θα χτυπηθεί επίσης από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών και τη μείωση του δυναμισμού της Κίνας, μεγάλης αγοράς για τις εξαγωγές ιδίως της Χιλής, της Βραζιλίας, του Περού, της Ουρουγουάης.

Για τις οικονομίες της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού, «ο χαμηλός δυναμισμός των ΗΠΑ, που είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος τους και η κυριότερη πηγή εμβασμάτων (σ.σ. μεταναστών), θεωρείται πως θα πλήξει τόσο το εξωτερικό εμπόριο όσο και την ιδιωτική κατανάλωση», λέει η επιτροπή.

Στις οικονομίες της Καραϊβικής, «ο πληθωρισμός έπληξε όχι μόνο το πραγματικό εισόδημα, και άρα την κατανάλωση, αλλά επίσης τα κόστη παραγωγής, με αρνητική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και στα έσοδα από τον τουρισμό», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
20