Κόσμος

Λαβρόφ: «Ανησυχητικές οι δηλώσεις Μερτς ότι θα κάνει την Γερμανία πρώτη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη»

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών έκανε παραλληλισμό με τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Δεν «μάσησε τα λόγια του» ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, για την αναβάθμιση των μέσων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα σχέδια ενίσχυσης του γερμανικού στρατού που ανακοινώθηκαν από τον Φρίντριχ Μερτς, κάνοντας μάλιστα και  αναφορά στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας, του κ. Μερτς, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει τη Γερμανία, σύμφωνα με τα λόγια του, την πρώτη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, είναι πολύ ανησυχητικά», σημείωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

«Σε πολλών το μυαλό ήρθαν αμέσως οι περίοδοι του περασμένου αιώνα όταν η Γερμανία έγινε δύο φορές η πρώτη στρατιωτική δύναμη και οι συμφορές που προκάλεσε αυτό», πρόσθεσε, αναφέροντας τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, δεσμεύτηκε να αποκτήσει η Γερμανία τον «πιο ισχυρό συμβατικό στρατό της Ευρώπης» απέναντι σε μια αυξημένη ρωσική απειλή και σε μια αμερικανική στρατιωτική προστασία που έχει γίνει αβέβαιη.

«Η ενίσχυση της Μπούντεσβερ είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», σημείωσε.

Ο Γερμανός ηγέτης επισήμανε την απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από πάνω από τρία χρόνια: «Όποιος πιστεύει σοβαρά ότι η Ρωσία θα περιοριστεί σε μια νίκη στην Ουκρανία ή στην προσάρτηση μέρους της χώρας κάνει λάθος», προειδοποίησε.

Βαθιά φιλειρηνική μετά τη φρίκη του ναζισμού, η Γερμανία υποχρηματοδοτούσε για καιρό την άμυνά της, στηριζόμενη στην αμερικανική δύναμη στους κόλπους του NATO.

Η χώρα έκανε στρατηγικής σημασίας στροφή μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, αυξάνοντας σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της, υπό την κυβέρνηση του πρώην καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.

Η Μπούντεσβερ εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη εξοπλισμών, υποβαθμισμένες υποδομές και γραφειοκρατικό φόρτο, σύμφωνα με διάφορες αναφορές.

Ο Λαβρόφ σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ρωσία θα ανακοινώσει τον επόμενο γύρο απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο στο εγγύς μέλλον.

Το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας παραμένει ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τόνισε ότι αυτές βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η πρόοδος στις συνομιλίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ πλήττουν σκάφος ναρκοδιακινητών ανοιχτά της Βενεζουέλας – Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για 11 νεκρούς «ναρκοτρομοκράτες»
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ταχύπλοο γεμάτο ναρκωτικά στην Καραϊβική – Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για πλήγμα σε ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Βενεζουέλας
Το βίντεο που δείχνει το σκάφος που χτυπήθηκε από το αμερικανικό ναυτικό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Σι Τζινπίνγκ ότι «συνωμοτεί» με Πούτιν και Κιμ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο Αμερικανός πρόεδρος ειρωνεύτηκε μέσω Truth Social, κατηγορώντας τον Κινέζο ομόλογό του ότι συμμαχεί με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση στην Κίνα – Σι, Πούτιν και Κιμ στην πρώτη γραμμή της κινεζικής επίδειξης ισχύος
Μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης στο Πεκίνο: ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της χώρας, αποκαλύπτοντας νέα όπλα και τεχνολογίες
Κινέζοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο
6