Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: «Η ανάπτυξη έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’50» – Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν με στόχο την εκεχειρία

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το επίπεδο της ανάπτυξης στην περιοχή σε βαθμό αντίστοιχο με την δεκαετία του ’50.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζονται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται το Ισραήλ, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) ανέφερε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία, η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 35% σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα επίπεδα ανάπτυξης στην ίδια τη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του ’50.

REUTERSREUTERS/Violeta Santos Moura

Παρουσιάζοντας μια νέα μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, που σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.500 ανθρώπους, η Κιτόζε Νογκούτσι του UNDP είπε ότι με βάση κάποιες μετρήσεις το επίπεδο φτώχειας στην περιοχή πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στο 80%.

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει άνευ προηγουμένου υποχώρηση. Στη Γάζα (παρατηρείται) αντιστροφή της ανάπτυξης που εκτιμάται στα 70 χρόνια πίσω, δηλαδή στο 1955», δήλωσε η ίδια τηλεφωνικώς στο Reuters από το Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ.

Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα (22.10.2024) στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες, στον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ.

REUTERSREUTERS/Violeta Santos Moura

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν μέχρι τώρα να επιφέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, που διαρκεί ένα χρόνο, και να αποτρέψουν την επέκτασή του στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο με ανταλλαγές πυρών κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκτός νόμου ο ακροδεξιός σύλλογος «Βασίλειο της Γερμανίας» - Χειροπέδες στον «βασιλιά» και έφοδοι στα ακίνητά τους
Ο 59χρονος αυτοαποκαλούμενος βασιλιάς είχε καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση για σωματική βλάβη ενώ παλαιότερα είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις υπεξαίρεσης και τραπεζικής απάτης
Αστυνομικοί στη Γερμανία
Χάος από συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη της Λιβύης - «Μείνετε στα σπίτια της» η εντολή προς τους πολίτες
Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας
Σφοδρές συγκρούσεις στην Λιβύη
Το Playboy της Ουκρανίας κάνει αφιέρωμα στις γυναίκες που ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν από τον πόλεμο: «Είμαστε ζωντανές»
Το ειδικό τεύχος με τίτλο «Ομορφιά με σημάδια», περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών -πολεμιστριών και καθημερινών ηρωίδων- που έμαθαν πως η ομορφιά δεν χάνεται από τραυματισμούς
Ουκρανό μοντέλο
Οι προκλητικές αναρτήσεις του αδερφού του Πάπα Λέοντα - Κατακεραύνωνε Δημοκρατικούς και woke ατζέντα
Ο Λούις, είναι οπαδός του Τραμπ και έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του απέναντι στη woke ατζέντα και τους Δημοκρατικούς
Ο αδερφός του νέου Ποντίφικα, Λούις Πρεβόστ και ο Πάπας Λέων 1