Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μ.Ομπάμα: “Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

O Μπαρακ Ομπάμα ανέλαβε την τελική ευθύνη για τα λάθη στο σύστημα ασφάλειας, που επέτρεψαν στο…

 

να γίνει η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροπλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολές για μεταρρυθμίσεις με στόχο να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον. Ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε τα νέα βήματα που θα γίνουν, μεταξύ των οποίων ο αυστηρότερος έλεγχος των επιβατών στα αεροδρόμια και η διεύρυνση του καταλόγου με τους ύποπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.
 
Δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των πολιτικών ευθυνών για την αποτυχία του συστήματος, ο Ομπάμα επιχείρησε και πάλι να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διορθώσει τα προβλήματα στον χώρο της αντικατασκοπείας και να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις.
 
“Ενδιαφέρομαι λιγότερο να μεταβιβάσω την ευθύνη, παρά να μάθω και να διορθώσω αυτά τα λάθη για να μας κάνω περισσότερο ασφαλείς. Τελικώς η ευθύνη είναι δική μου”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας: “Όταν το σύστημα αποτυγχάνει, είναι δική μου ευθύνη”.
 
Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες με αφορμή την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροπλάνο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε μέτρα που θα ληφθούν για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώνονται στο σύστημα. Μεταξύ των μέτρων είναι η ευρύτερη διασπορά των πληροφοριών από την αντικατασκοπεία, η διεύρυνση του συστήματος σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια και η επανεξέταση του τρόπου έκδοσης αδειών επίσκεψης ξένων στις ΗΠΑ.
 
Ένα από τα ζητήματα που έχουν έλθει στο προσκήνιο είναι ότι ο Νιγηριανός επίδοξος βομβιστής βρισκόταν σε κατάλογο της αμερικανικής αντικατασκοπείας στο οποίον περιλαμβάνονται 550.000 άτομα που είναι ύποπτα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, αλλά ουδέποτε το όνομά του προστέθηκε σε κατάλογο με άτομα που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ, παρά τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί για το άτομό του.
 
Κορυφαίος Υεμενίτης αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νιγηριανός στρατολογήθηκε από την Αλ Κάιντα στο Λονδίνο και συναντήθηκε με ριζοσπάστη Αμερικανό μουσουλμάνο κληρικό, τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, στην Υεμένη. Ο Ανουάρ αλ Αουλάκι συνδέεται με τον ένοπλο που κατηγορείται για τη δολοφονία 13 ανθρώπων στην στρατιωτική βάση Fort Hood, στο Τέξας, το Νοέμβριο.
 
Ο Νιγηριανός που συνελήφθη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ντιτρόιτ όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες που μπορεί να τον κλείσουν στη φυλακή για όλη τη ζωή του.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε