Κόσμος

Μάγχη: «Μην εργαλειοποιήσετε το ναυάγιο» λέει ο Μακρόν – «Κοινές περιπολίες» ζητά ο Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το ναυάγιο που σημειώθηκε στο στενό της Μάγχης και είχε ως αποτέλεσμα 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα βρετανικά παράλια. 

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Βρετανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το ναυάγιο στη Μάγχη. Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε πως ο Μακρόν ενημέρωσε τον Τζόνσον για το ναυάγιο και αναμένει πως «οι Βρετανοί θα συνεργαστούν πλήρως και θα αποφύγουν να εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στην ανάγκη να ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αποτελεσματικό πνεύμα συνεργασίας καθώς πρόκειται για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, διευκρινίζοντας ότι «ο Γάλλος και η Βρετανίδα υπουργοί Εσωτερικών θα συνομιλήσουν σήμερα για το θέμα».

Κοινές περιπολίες θέλει η Βρετανία

Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι πρότεινε στη Γαλλία κοινές αστυνομικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές κατά μήκος της Μάγχης.

Όπως επεσήμανε ο Τομ Πέρσγκλοουβ, Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση, στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας που είχαν οι Τζόνσον και Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του, την οποία έχει απορρίψει στο παρελθόν το Παρίσι για λόγους κυριαρχίας, να οργανωθούν κοινές γαλλοβρετανικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές προκειμένου να εμποδίζουν τους μετανάστες να ξεκινούν τον επικίνδυνο διάπλου.

«Ελπίζω πραγματικά οι Γάλλοι να επανεξετάσουν την πρόταση αυτή», δήλωσε μιλώντας στο BBC.

Ο Τζόνσον είχε καταγγείλει την Τετάρτη, το βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν ήταν «επαρκείς», λέγοντας ότι «δυσκολεύτηκα να πείσω κάποιους από τους εταίρους μας, κυρίως τους Γάλλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Εξάλλου έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων ο Τζόνσον δήλωσε: «Αυτό που προτείνουμε είναι να αυξήσουμε τη στήριξή μας, αλλά και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στις επίμαχες παραλίες».

Σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες φαίνεται να κατηγορούν το Παρίσι για τη χθεσινή τραγωδία. Η The Sun δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια περιπολία της γαλλικής αστυνομίας η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, άφησε μετανάστες να επιβιβαστούν σε φουσκωτή βάρκα.

«Πραγματικά, τώρα είναι η ώρα να εξαπολύσουμε κατηγορίες; (…) Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους διακινητές», αντέδρασε ο Γάλλος βουλευτής Μπρουνό Μπονέλ του κόμματος LREM του Μακρόν.

«Από τους 30.000 ανθρώπους που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη, το 60% συνελήφθη», τόνισε μιλώντας στο Sky News, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό δεν αρκεί. Όμως «αυτό συμβαίνει τη νύκτα σε μικρές παραλίες. Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού, ας είμαστε ρεαλιστές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσίδα ορειβάτισσα αποκλεισμένη εδώ και 14 μέρες σε βουνό του Κιργιστάν - Δραματική έκκληση του γιου της: «Είναι ζωντανή»
Οι Αρχές σταμάτησαν τις έρευνες διάσωσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, όμως ο γιος της δηλώνει πεπεισμένος ότι η μητέρα του ζει - 4 χρόνια πριν έμεινε δίπλα στον σύζυγό της στη χιονοθύελλα, αλλά δεν κατάφερε να τον σώσει
Πλάνα από drone που τραβήχτηκαν επτά ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Ναταλία Ναγκοβίτσινα δείχνουν κίνηση από τον υπνόσακο
Φρίντριχ Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος – «Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής»
Στη Γενική Συνέλευση τον Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει τον επόμενο μήνα οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος
Ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz και ο Καναδός πρωθυπουργός Mark Carney / Annegret Hilse/Pool Photo via AP 1
Ο Νετανιάχου συγκαλεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων – Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Γάζα
Δεν διευκρινίστηκε το αν θα τεθεί το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της σταδιακής απελευθέρωση των ομήρων, την οποία η Χαμάς αποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Κατζ: «Τα ισραηλινά στρατεύματα στη Συρία παραμένουν σε ετοιμότητα» – Ένας νεκρός από επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν
Περίπου 60 στρατιώτες του Ισραήλ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο, που κατήγγειλε την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και καταδίκασε αυτήν την «επικίνδυνη κλιμάκωση»
Συρία