Κόσμος

Μάλι: 6 νεκροί από 3 επιθέσεις της Αλ Κάιντα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών εναντίον τριών στρατοπέδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με την Αλ Κάιντα να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Οι επιθέσεις, πέρα από τους συνολικά «έξι νεκρούς», είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άνθρωποι και στα τρία στρατόπεδα, στη Σεβαρέ, στην Μπαφό και στη Νιονό, από «ομάδες ένοπλων τρομοκρατών» με «αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά που οδηγούσαν καμικάζι», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο στρατός της χώρας της Αφρικής.

Οι ένοπλες δυνάμεις «απώθησαν ταυτόχρονα» αυτές τις «περίπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις» νωρίς το πρωί χθες Κυριακή, «περί τις 05:00» (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας), κατά την ανακοίνωση.

Την ευθύνη για τις τρεις ενέργειες ανέλαβε η «Κατίμπα Μασίνα», οργάνωση του ιεροκήρυκα Αμαντού Κουφά, που ανήκει στη φυλή των Πελ, με ηχητικό μήνυμα.

Αυτή η «Κατίμπα» (μονάδα μαχητών) δηλώνει υποταγή στον Ιγιάντ Αγκ Γαλί, ηγέτη της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία με τη σειρά της ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Ο στρατός ανέφερε ότι 11 δράστες της επίθεσης στη Σεβαρέ, ανάμεσά τους «και ο καμικάζι», σκοτώθηκαν, ενώ κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα «στρατιωτικού υλικού».

Εξάλλου, μονάδα του στρατού «σε περιπολία» στον οδικό άξονα Μουρά-Τενενκό (κεντρικά) «έπεσε σε ενέδρα» και ξέσπασε μάχη «κατά τη διάρκεια της οποίας δέκα τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», ανέφερε το επιτελείο σε χωριστό δελτίο Τύπου χθες βράδυ.

Η MINUSMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, «καταδικάζει σθεναρά» τις επιθέσεις που έγιναν την Κυριακή, τόνισε η ίδια μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι κατόπιν αιτήματος του στρατού ανέπτυξε «δύναμη ταχείας αντίδρασης» στη Σεβαρέ.

Το Μάλι, όπου κυβερνούν από το 2020 οι στρατηγοί, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, έχει βυθιστεί μετά το 2012 σε ολοένα πιο βαθιά κρίση ασφαλείας, που η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων δεν επέτρεψε να επιλυθεί.

Τη δράση των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, περιέπλεξε η εμφάνιση παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και συμμοριών κακοποιών.

Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους. Το κεντρικό τμήμα του Μάλι έχει μετατραπεί το τρέχον διάστημα σε εστία της κρίσης στο Σαχέλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
21χρονος Αλγερινός βίασε κοπέλα στο Λονδίνο και την έψαχνε μετά στο νοσοκομείο - Καταδικάστηκε σε 21χρόνια φυλακή
Την βρήκε ημιλιπόθυμη σε στάση λεωφορείου στο Τσέλσι, την έσυρε σε έναν παράδρομο και τη βίασε σε σημείο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα τον Ιούλιο του 2024
Ο 21χρονος που συνελήφθη
Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει «μυστική επιστράτευση» 300.000 Ρώσων: Συναγερμός στην Ευρώπη για νέες υβριδικές επιθέσεις
Ρωσικά έγγραφα που δημοσίευσε το Bloomberg δείχνουν δραστηριότητα σε κέντρα στρατολόγησης, καθώς και ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κατάταξη
REUTERS
Στη Νέα Υόρκη η υπογραφή της συμφωνίας Τραμπ με την Δανία για την Γροιλανδία: «Ενισχύουμε την ασφάλεια στην Αρκτική»
Η συμφωνία «αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου (της Δανίας) και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η Δανή Πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν
Ντόναλτ Τραμπ
Άναυδοι Γουίλιαμ και Χάρι από τις αποκαλύψεις του αδελφού της Νταϊάνα στο βιβλίο του – Οι σοκαριστικοί ισχυρισμοί για τον Κάρολο
Ανάμεσα στους πιο αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του είναι η περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κάρολο μετά την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα
βασιλιας καρολος 7