Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μαρόκο: Εκμπέμπει SOS μετά τον καταστροφικό σεισμό – Ζητάει βοήθεια από τον ΟΗΕ

Μαρόκο: Εκμπέμπει SOS μετά τον καταστροφικό σεισμό – Ζητάει βοήθεια από τον ΟΗΕ

Το Μαρόκο εκπέμπει SOS μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε πολλές περιοχές του την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ τόνισε ότι η χώρα αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «σήμερα ή αύριο» για την στήριξη των πληγέντων.

«Περιμένουμε και ελπίζουμε  – με βάση τις συζητήσεις με τις αρχές του Μαρόκου – ότι το αίτημα για βοήθεια θα αποσταλεί σήμερα ή αύριο. Θέλω να πω, πολύ σύντομα», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στον ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη όπου έκανε αναφορά στο φονικό σεισμό.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επισήμανε ότι μόλις έλθει το πράσινο φως από το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη φάση της παροχής βοήθειας στους επιζώντες του σεισμούς.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το μαροκινό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (6,8 βαθμοί σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, USGS). Είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μαρόκο.

Ο νεότερος τραγικός απολογισμός

Ο σεισμός, που σημειώθηκε το βράδυ της 8ης προς 9η Σεπτεμβρίου στην επαρχία Αλ-Χαούζ νοτίως του Μαρακές, στοίχισε τη ζωή σε 2.946 ανθρώπους ενώ 5.674 άνθρωποι τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (13.9.2023) το βράδυ.

 «Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για υποεκτίμηση, αλλά έχει γίνει με μεγάλη προσοχή από τις αρχές», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Την Κυριακή το βράδυ, το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τις προσφορές τεσσάρων χωρών για την αποστολή ομάδων έρευνας και διάσωσης: της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Γκρίφιθς δεν επέκρινε το γεγονός ότι το Μαρόκο δεν έκανε άμεσα έκκληση στον ΟΗΕ και τόνισε ότι οι «πρώτες ημέρες μιας καταστροφής πάντα σημαδεύονται από μια σχετική σύγχυση».

Η πρώτη φάση «επικεντρώνεται στην έρευνα για επιζώντες και για αυτούς που δεν επέζησαν», ενώ «η επόμενη φάση αφορά το να δοθούν στους επιζώντες βοήθεια, κατάλυμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες», δήλωσε. «Στο Μαρόκο, ελπίζω να περνάμε από τη μία φάση στην άλλη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις