Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω Brexit για την ΕasyJet

Μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω Brexit για την ΕasyJet
photo Reuters

Το Brexit επηρεάζει και τη βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους Easyjet καθώς υφίστανται πιέσεις η ζήτηση για εισιτήρια και οι τιμές.

Μάλιστα όπως τόνισε η Easyjet αυτές οι πιέσεις λόγω των αναταραχών του Brexit οδηγούν σε πτώση τις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών.

Σε ανακοίνωση της, η Εasyjet επαναβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμηση για ζημιές ύψους 275 εκατ. λιρών (360 εκατ. δολαρίων) για το εξάμηνο έως το τέλος Μαρτίου αλλά πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις ενδείξεις εξασθένισης της διάθεσης των καταναλωτών και χαμηλότερων αποδόσεων των εισιτήριων σε όλη την Ευρώπη.

Η μετοχή της Εasyjet κατέγραψε βουτιά 8% ενώ δεν πάνε καλύτερα αυτές των Ryanair, της IAG –στην οποία ανήκει η British Airways–, της Air France KLM και της Deutsche Lufthansa καθώς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη θερινή περίοδο αιχμής.

«Υπάρχει επιβράδυνση και η αβεβαιότητα για το Brexit επηρεάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη το τρίτο τρίμηνο και όσο προχωρούμε προς το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Easyjet Γιόχαν Λούντγκρεν. «Αναμένουμε επίσης ότι το συνολικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, διότι αυτό είναι που έχει αφήσει να εννοηθεί ο (ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας) Eurocontrol».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εκτός του Brexit βρίσκονται αντιμέτωπες με  υπερβάλλουσα δυναμικότητα και το υψηλό κόστος καυσίμων. Η ισλανδική WOW ήταν το τελευταίο θύμα την περασμένη Παρασκευή, καθώς ανέστειλε τις δραστηριότητές της και ακύρωσε όλε τις πτήσεις καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κεφάλαια.

Οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών είχαν δηλώσει πως θα ενώ θα καταφέρουν να αντέξουν το Brexit με ή χωρίς συμφωνία, αυτό που δεν αντέχουν είναι τη μη χάραξη μιας πολιτικής η οποία θα οδηγήσει τις εταιρείες σε ανάπτυξη και κερδοφορία.

Τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει πως οι πτήσεις θα συνεχιστούν ακόμη και σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία ενώ και η easyjet ανέφερες πως θα συνεχίσει να πετά χωρίς προβλήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις