Κόσμος

Μεξικό: Φρικτή δολοφονία φοιτήτριας από οδηγό ταξί – Τη βίασε και τη στραγγάλισε

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Μεξικό ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για την άγρια δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας.

Η φρικτή δολοφονία της Μάρα, μιας φοιτήτριας 19 ετών, από τον οδηγό μιας ιδιωτικής εταιρείας ταξί στο Μεξικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των γυναικών στη χώρα. Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις γυναικοκτονίες, η Μάρα είναι η 82η γυναίκα θύμα φόνου από την αρχή του έτους μόνο στην Πολιτεία Πουέμπλα στο κεντρικό Μεξικό, όπου εντοπίστηκε το πτώμα της την Παρασκευή.

«Σταματήστε να μας σκοτώνετε»

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη του Μεξικού και άλλες δέκα περίπου Πολιτείες της χώρας ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μάρα και όλες τις γυναίκες.

mexico

«Σταματήστε να μας σκοτώνετε», «Ούτε μία ακόμη», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτριών.

«Ζούμε με τον φόβο και αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε η Πίξι μια καθηγήτρια 27 ετών.

Η άγρια δολοφονία

Το πτώμα της Μάρα Καστίγια εντοπίστηκε την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της.

Τελευταία φορά εθεάθη όταν μπήκε σε ένα ταξί της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Cabify για να επιστρέψει σπίτι της έπειτα από μια βραδινή έξοδο με φίλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός του ταξί οδήγησε τη νεαρή γυναίκα σε ένα ξενοδοχείο όπου της επιτέθηκε σεξουαλικά και στη συνέχεια την στραγγάλισε.

Μεξικό

Τα στοιχεία διαψεύδουν την εταιρεία ταξί

Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ο Αλεχάντρο Σισνιέγκα, διευθυντής της Cabify στο Μεξικό, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του ζητεί το ποινικό μητρώο των υποψήφιων εργαζομένων προτού τους προσλάβει, ενώ πρόσθεσε ότι ο δολοφόνος της Μάρα, που προσελήφθη πριν περίπου ένα μήνα, «δεν είχε προηγούμενα προβλήματα με τον νόμο».

Ωστόσο χθες Δευτέρα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας του Cabify στην Πολιτεία Πουέμπλα «για παρατυπίες στο πρωτόκολλο ασφαλείας», επειδή δεν είχε ζητήσει το ποινικό μητρώο του δράστη.

mexico

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Razon, ο άνδρας αυτός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν για ληστεία, ενώ είχε απολυθεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ταξί Uber «για κακή συμπεριφορά», όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πολιτείας Πουέμπλα Ντιοντόρο Καράσκο.

«Το σπίτι μου είναι και δικό σου»

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του hashtag #Micasaestucasa (Το σπίτι μου είναι και δικό σου), πολλές νεαρές Μεξικανές έθεσαν χθες το σπίτι τους στη διάθεση όσων γυναικών φοβούνται να γυρίσουν αργά το βράδυ σπίτι τους.

mexico

Ο κίνδυνος του να είσαι γυναίκα στη Λατινική Αμερική

Οι γυναικοκτονίες και η σεξιστική βία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Λατινική Αμερική, με πολλά φρικτά περιστατικά να έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είσαι γυναίκα στη Λατινική Αμερική», είχε υπογραμμίσει η Αριάντνα Εστέβες, ερευνήτρια στο εθνικό πανεπιστήμιο του Μεξικού, τον Νοέμβριο του 2016.

mexico

Από τις 25 χώρες σε όλο τον κόσμο όπου καταγράφονται τα περισσότερα σεξιστικά εγκλήματα οι μισές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, εξηγεί από την πλευρά της η Λάκσμι Πούρι αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Το Ιράν απαντά στα αμερικανικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις: Nέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ – Τουλάχιστον 16 τραυματίες σε Χάιφα και Τελ Αβίβ
Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωση πως εκτοξεύθηκαν 30 πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ με τις εικόνες από τον νέο βομβαρδισμό της Χάιφα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ερείπια στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ μετά από επίθεση του Ιράν
Διάγγελμα Τραμπ: Αν το Ιράν δεν κάνει ειρήνη, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εύκολες
«Το Ιράν - ο νταής της Μέσης Ανατολής - πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχουν εξαλειφθεί πλήρως
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον Υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ