Κόσμος

Μέρκελ: Γιατί βρέθηκε σε φυλακή της Στάζι

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επικαλέσθηκε σήμερα τις αδικίες στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία για να υπεραμυνθεί της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Όλα αυτά κατά την διάρκεια επίσκεψης της Μέρκελ σε μια διαβόητη φυλακή της πρώην μυστικής αστυνομίας Στάζι στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα η οποία μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), επισκέφθηκε την πρώην φυλακή του Χόενσενχάουζεν μια ημέρα πριν εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία της για να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι είχαν φυλακιστεί στη φυλακή αυτή, η οποία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και την επανένωση της Γερμανίας το 1990 έγινε μουσείο και μνημείο.

«Η αδικία που συνέβη στη ΓΛΔ, την οποία πολλοί άνθρωποι αναγκάσθηκαν να βιώσουν με φρικτό τρόπο, δεν πρέπει να λησμονηθεί», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία μόλις επέστρεψε στη δουλειά έπειτα από θερινές διακοπές τριών εβδομάδων.

Η ίδια πρόσθεσε πως η επίσκεψη στην πρώην φυλακή της Στάζι, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης της κατασκευής του Τείχους του Βερολίνου το 1961, έχει «ιδιαίτερη σημασία για μένα».

«Μοιάζει να έχει περάσει πολύς καιρός, όμως μας προειδοποιεί να εργαζόμαστε σκληρά για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ συνάντησε έναν πρώην έγκλειστο, τον Άρνο Ντρέφκε, ο οποίος συχνά ξεναγεί επισκέπτες στη μεγάλη πρώην φυλακή, η οποία πρόκειται τώρα να ανακαινισθεί σε διάστημα δύο ετών και να προστεθούν σ’ αυτήν χώροι για εκθέσεις και αίθουσες για σεμινάρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
IDF για Ιράν: Χτυπήσαμε το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στην ανακοίνωση του IDF τονίζεται πως το εν λόγω συγκρότημα του ιρανικού καθεστώτος θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή στο Ιράν και εκτείνεται σε πολλούς δρόμους στο κέντρο της Τεχεράνης
Smoke rises on the skyline after an explosion in Tehran, Iran, Saturday, Feb. 28, 2026.(AP Photo)
Το σακίδιο έκτακτης ανάγκης αν ακουστούν σειρήνες στην Κύπρο – Οι οδηγίες προς τους πολίτες από το υπουργείο Εσωτερικών
«Δημιούργησε, προληπτικά, το δικό σου σακίδιο έκτακτης ανάγκης με βασικά προϊόντα, το οποίο θα μπορείς εύκολα να μεταφέρεις σε καταφύγιο, στο ενδεχόμενο που θα δοθούν σχετικές οδηγίες»  αναφέρει η ανακοίνωση
Σακίδιο έκτακτης ανάγκης
Το βασίλειό τους για ένα ιδιωτικό τζετ: Οι ζάμπλουτοι του πλανήτη πληρώνουν ακόμα και 350.000 δολάρια για να φύγουν από τον Κόλπο
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τη μόνη διέξοδο για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στον Κόλπο και αναζητούν ένα ασφαλές πέρασμα από την περιοχή
ιδιωτικό τζετ
Δένδιας σε Χριστοδουλίδη: Η Ελλάδα θα δώσει όποια βοήθεια μπορεί στην Κύπρο
«Η Ελλάδα θέλει να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της να παράσχει κατά το δυνατό, μέσα στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της, όποια βοήθεια μπορεί στην Κύπρο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας