Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ: Με λυγισμένη φωνή ανακοίνωσε νέα μέτρα – «Να μην είναι οι τελευταίες γιορτές για τους παππούδες μας»

Γερμανία
Reuters

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας ίσως την πλέον συναισθηματική ομιλία της. «Πρέπει να κάνουμε άλλη μία προσπάθεια» είπε εμφανώς συγκινημένη η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας το κλείσιμο των σχολείων έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 και των καταστημάτων.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε, επίσης, αντίθετη στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, αποθαρρύνοντας τις οικογενειακές μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφωνεί με τις συστάσεις των επιστημόνων να κλείσουν τα καταστήματα στη χώρα, μετά τα Χριστούγεννα και έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Όπως τόνισε στην Μπούντεσταγκ, η εμπειρία δείχνει πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι πιο σφοδρό από το πρώτο, και πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί πολίτες που νοσούν στη Γερμανία. Σημείωσε, ακόμη, πως οι Γερμανοί δεν έχουν περιορίσει όσο πρέπει τις επαφές τους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Γερμανία έχει επιβάλει “ελαφρύ lockdown” σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα σχολεία και τα καταστήματα.

“Πρέπει να κάνουμε άλλη μία προσπάθεια” είπε η Άνγκελα Μέρκελ με φωνή που λύγισε, καλώντας τους Γερμανούς να τηρήσουν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα τις ημέρες των εορτών. Τόνισε, μάλιστα, ότι στη χώρα πεθαίνουν καθημερινά 500 άνθρωποι από επιπλοκές του κορονοϊού.

“Απομένουν ακόμη 14 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα”, προειδοποίησε η Μέρκελ, ένα 24ωρο μετά την δραματική έκκληση για αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που απηύθυναν προς την κυβέρνηση η Γερμανική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina και το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” εξαιτίας της διατήρησης των κρουσμάτων Covid19 σε υψηλά επίπεδα.

Μέρκελ: Αποδεκτές οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Η Ακαδημία ζήτησε χθες, Τρίτη (08.12.2020) να επιβληθεί “σκληρότερο lockdown”, δηλαδή κλείσιμο σχολείων από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και λουκέτο σε όλα τα καταστήματα, εκτός από τα απολύτως αναγκαία, από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Επίσης, συνιστά να ενισχυθεί η τηλεργασία και να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα τουριστικά ταξίδια.

Επικαλούμενη την Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, η Μέρκελ τόνισε: “Η Leopoldina μας έχει συμβουλεύσει να μειώσουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Λυπάμαι μέσα από την καρδιά μου, αλλά εάν το τίμημα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές είναι να έχουμε 500 θανάτους την ημέρα στη Γερμανία, τότε αυτό το τίμημα είναι πολύ υψηλό”.

“Εάν αυτά είναι τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες μας, τότε εκ των υστέρων θα μετανιώσουμε που δεν κάναμε αρκετά. Μειώστε και αποφύγετε όλες τις επαφές που δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Και όσο σκληρό είναι αυτό, ξέρω πόση αγάπη κρύβεται από πίσω”, κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις