Κόσμος

Μέρκελ: Μην αφήσουμε την Τουρκία να απομακρυνθεί κι άλλο

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να αφήσει την Τουρκία «να απομακρυνθεί κι άλλο», εκτίμησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας όμως και πάλι απαράδεκτες τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ναζιστικών πρακτικών από την πλευρά του Βερολίνου.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες.

«Από τη μία πλευρά υπάρχουν πολλά κοινά ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέρονται και από την άλλη βαθιές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και το αισθανόμαστε αυτό τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Κατά τη δική μας γνώμη αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως βάσει των αξιών και των προσδοκιών μας και με διαύγεια», εξήγησε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων στη Γερμανία υπέρ του “ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, στις οποίες θα παρίσταντο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι λυπηρό να ακούει την Τουρκία να μιλά για τους ναζί και πρόσθεσε ότι οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Επίσης υπογράμμισε ότι αυτού του είδους τα σχόλια από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου ανταποκριτή της Die Welt που κρατείται στην Τουρκία. Αναφερόμενη στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, η Μέρκελ δήλωσε ότι αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας, αλλά προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαχθούν στη Γερμανία οι ενδοτουρκικές διαμάχες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σχετικά με ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Παρά τις συνεχιζόμενες επαφές με την Ουάσινγκτον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τη σύνοδο του Αυγούστου μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πρέσκοφ
ΗΠΑ: Μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της 9χρονης Μέλοντι – Η μητέρα αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές
Ξεκίνησαν μαζί για ένα οδικό ταξίδι, όμως η μητέρα επέστρεψε χωρίς το παιδί και παραμένει σιωπηλή εδώ και πάνω από έναν μήνα, ενώ το FBI προσπαθεί να ανασυνθέσει τις κρίσιμες ώρες του ταξιδιού
Στιγμιότυπο από βίντεο παρακολούθησης που δείχνει τη Μέλοντι και τη μητέρα της στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 15