Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ σε Πούτιν: Απόσυρε τον στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία

Μέρκελ σε Πούτιν: Απόσυρε τον στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η Ουκρανία κατηγορεί την Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατό κοντά στα ανατολικά της σύνορα, καθώς η βία έχει κλιμακωθεί κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα στρατεύματά της από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της είναι μόνο αμυντικές και οι δυνάμεις της θα παραμείνουν εκεί όσο η ίδια το θεωρεί σκόπιμο.

«Η καγκελάριος ζήτησε να μειωθεί αυτή η συσσώρευση δυνάμεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», τόνισε η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα μπορεί υπό ορισμένες περιστάσεις να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της στο Ντονμπάς, προειδοποιώντας ότι ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της Ουκρανίας ως χώρας.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν υπογραμμίζεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, που σκοπίμως πυροδοτούν την ένταση κατά μήκος της γραμμής επαφής».

Ντυμένος με στρατιωτική παραλλαγή, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα προσώπου κατά του κορονοϊού, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε σήμερα αεροπορικώς φτάνοντας στο Ντονμπάς για να επισκεφτεί θέσεις του ουκρανικού στρατού, συνομιλώντας με στρατιώτες, σε μια επίδειξης στήριξης, δηλώνοντας πως ο στρατός κάνει τα πάντα για να προστατεύει τη χώρα και να διατηρήσει την εκεχειρία στην ανατολική περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις