Κόσμος

Μέση Ανατολή: Η Τουρκία είναι έτοιμη να παραλάβει καρκινοπαθείς από τη Γάζα

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παραλάβει καρκινοπαθείς από το Νοσοκομείο Τουρκο-Παλαιστινιακής Φιλίας στη Γάζα, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας την Τετάρτη αφού του τελείωσαν τα καύσιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Το νοσοκομείο αυτό, το μοναδικό ογκολογικό στη Λωρίδα της Γάζας, αναγκάστηκε να κλείσει χθες εν μέσω των βομβαρδισμών στην περιοχή. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κοτζά ανέφερε ότι εάν επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει τους καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς που χρειάζονται κατεπείγουσα βοήθεια στην Τουρκία, ώστε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

«Ως Τουρκία (…) είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια για να συνεχιστεί η θεραπεία των καρκινοπαθών οι οποίοι διώχνονται αναγκαστικά από το νοσοκομείο λόγω έλλειψης πόρων. Η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι θεσμοί δυστυχώς δεν έχουν αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν τις επιθέσεις στο νοσοκομείο. Το να σώσουμε τη ζωή των ασθενών είναι πλέον ένα καθήκον που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να νοσηλεύσουν 1.000 παιδιά από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσουν πώς θα φύγουν από την περιοχή.

Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι τώρα περισσότερους από 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στην Αίγυπτο, δηλώνοντας έτοιμη να στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστήριξε σήμερα ότι τέσσερις καρκινοπαθείς πέθαναν επειδή το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο Δρ Μαρουάν Αμπουσάντα, ο επικεφαλής χειρουργός του Νοσοκομείου Αλ Σίφα, είπε ότι η κατάσταση είναι «κάτι παραπάνω από καταστροφική» στα νοσοκομεία.

«Σχεδόν μας έχουν τελειώσει τα καύσιμα (…) Οι ανάγκες είναι τεράστιες», λόγω των πολλών τραυματιών αλλά και του γεγονότος ότι οι εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία, εξήγησε, τονίζοντας ότι στο Αλ Σίφα νοσηλεύονται περισσότεροι από 800 τραυματίες, πολλοί περισσότεροι από τις δυνατότητες του νοσοκομείου.

Πολλοί εκτοπισμένοι άμαχοι ζουν στην αυλή και εντός του κτιρίου, στους διαδρόμους και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει επιδημία. «Τα επείγοντα είναι υπερπλήρη. Έχουμε μηδενική δυνατότητα να νοσηλεύσουμε όλους τους τραυματίες. Κάθε ώρα έρχονται για νοσηλεία δεκάδες τραυματίες. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική καταστροφή», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1