Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε στον ΟΗΕ να ζητήσει καύσιμα από τη Χαμάς για τον παλαιστινιακό θύλακα

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε στον ΟΗΕ να ζητήσει καύσιμα από τη Χαμάς για τον παλαιστινιακό θύλακα

Ξεμένει από καύσιμα ο Παλαιστινιακός θύλακας με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων είναι σε δεξαμενές της Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε χθες, Τρίτη, στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα, αφού η υπηρεσία του οργανισμού αρμόδια για τους Παλαιστίνους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το βράδυ, αν δεν παραδοθούν στον θύλακα καύσιμα.

Η UNRWA ανήρτησε αυτή την προειδοποίηση στην πλατφόρμα X χθες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις την αναδημοσίευσαν προσθέτοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς διαθέτουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων σε δεξαμενές στην υπό πολιορκία Γάζα.

«Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

Από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλονται προσπάθειες να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μέσω της Ράφα, του μοναδικού περάσματος προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από το Σάββατο έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, ωστόσο όχι καυσίμων. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα ενδέχεται να πέσουν στα χέρια της Χαμάς, μια ανησυχία την οποία ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε χθες «θεμιτή».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, γενικώς, ότι θα πρέπει να μπορέσουν να περάσουν καύσιμα για τους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις καθημερινές παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα «σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι οι προσπάθειες να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους μέσω της Ράφα δεν προχωρούν «αρκετά γρήγορα».

Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο οργανισμός διαθέτει 400.000 λίτρα καυσίμων σε φορτηγά στην Αίγυπτο, έτοιμα για να αναχωρήσουν για τη Γάζα, τα οποία αρκούν για περίπου δυόμισι ημέρες.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει πετρέλαιο από την UNRWA και πρόσθεσε: «Δεν θα εισέλθει πετρέλαιο στη Γάζα. Η Χαμάς κλέβει το πετρέλαιο για τις στρατιωτικές της υποδομές».

Η Χέιστινγκς προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρχουν καύσιμα, «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας. Καλούμε το Ισραήλ να επαναφέρει τα επίπεδα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στα προ της σύγκρουσης επίπεδα και να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες ότι εκτός από τα νοσοκομεία που χρειάστηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω των ζημιών που υπέστησαν και των επιθέσεων, «έξι νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις