Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας

Μέση Ανατολή: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας
Φωτογραφία Reuters

«Βίαιες» εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ το μεσημέρι της Τρίτης (31.10.2023) σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται στην 25η ημέρα του και οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το EHA News, σημειώθηκαν «βίαιες» εκρήξεις στο κέντρο του Τελ Αβίβ ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως συγκρούονται με δυνάμεις της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο, με τις IDF να ανακοινώνουν ότι «έπληξαν τρομοκράτες».

«Πριν από λίγο, στρατιώτες των IDF έπληξαν μια τρομοκρατική ομάδα που σχεδίαζε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος.

Επιπλέον, αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε δύο στρατιωτικές θέσεις των IDF κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Ισραηλινός Στρατός μεταβαίνει προς τις εστίες πυρκαγιάς.

Επίσης, μετά την αρχική αναφορά σχετικά με τις σειρήνες που ήχησαν στη Μετούλα, δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις που εντοπίστηκαν από τον Λίβανο δεν πέρασαν στο Ισραήλ. Το πυροβολικό του Ισραηλινού Στρατού χτυπά αυτή τη στιγμή στον Λίβανο», ήταν το μήνυμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Telegram, όπως το μετέδωσε ο βρετανικός Guardian.

Πλάνα από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ μέσα στη Γάζα

Ταυτοποιήθηκε ακόμα μια όμηρος της Χαμάς

Η νεαρή κοπέλα με τα τραύματα και το ματωμένο παντελόνι που έμπαινε παρά τη θέλησή της σε τζιπ της Χαμάς, όταν ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ταυτοποιήθηκε και είναι η 19χρονη Naama Levy, μια φοιτήτρια Χημείας που είχε πρόσφατα ξεκινήσει καριέρα στον ισραηλινό στρατό.

Ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε όλο τον πλανήτη από την ημέρα του ξεσπάσματος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν το βίντεο με τη συγκεκριμένη κοπέλα να είναι με δεμένα χέρια, ματωμένο παντελόνι και εμφανώς φοβισμένη να σπρώχνεται από έναν ένοπλο μέσα σε ένα τζιπ της οργάνωσης.

Πριν από λίγες ημέρες, είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο της 19χρονης, στο οποίο φαίνεται η ίδια να χορεύει και να είναι κεφάτη, αρκετό καιρό πριν βρεθεί αιχμάλωτη στα χέρια των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ο επίσημος αριθμός των ομήρων της Χαμάς ανέρχεται στους 240 πλέον. Κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρίσκονται, αφού τα τούνελ των ισλαμιστών στη Λωρίδα της Γάζας είναι για την προστασία των μελών της οργάνωσης και όχι για τους άμαχους, όπως παραδέχθηκε κυνικά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow για πρώτη φορά στον πόλεμο

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι το Arrow αναχαίτισε εχθρικό πύραυλο εδάφους – εδάφους, ο οποίος φαίνεται πως εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και πιθανώς από την Υεμένη, για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χαμάς.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι τα συστήματα ανίχνευσης του Arrow εντόπισαν την τροχιά του πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη χώρα και τον κατέρριψαν. 

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, μια χώρα που έχει ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν σήμερα ότι εκτόξευσαν «τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» (drones) προς το Ισραήλ, ως απάντηση στους βομβαρδισμούς του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις