Κόσμος

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ «προετοιμάζει το έδαφος» για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς

Την πιο δύσκολη νύχτα της περνάει απόψε η Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που μετράει ήδη 22 ημέρες, καθώς οι συγκρούσεις έχουν αγριέψει και οι ισραηλινές δυνάμεις πάτησαν το έδαφος της Γάζας, σε μια επιχείρηση που «δεν είναι πλήρους κλίμακας», όπως δήλωσαν Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον…

Η πιο δύσκολη νύχτα, μέχρι την επόμενη, καθώς εκπρόσωποι του στρατού του Ισραήλ εξήγησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (28.10.2023) πως οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς στα εδάφη της Γάζας έχουν στόχο να προετοιμάσουν τις «καλύτερες επιχειρησιακές συνθήκες» για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.

Όπως μετέδωσε και η τηλεόραση της ΕΡΤ, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός του Ισραήλ κάνει έρευνες για αντι-αρματικό εξοπλισμό της Χαμάς, καταστρέφει τα φυλάκιά της και πολεμάει τους τρομοκράτες όπου τους βρίσκει ενώ τόνισαν ότι αυτή δεν είναι η μεγάλη χερσαία επιχείρηση που έχουν προαναγγείλει εδώ και καιρό.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (27.10.2023) το βράδυ ότι θα «επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Γάζα» και πως τις προηγούμενες ημέρες και ώρες είχε εντείνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον της Χαμάς ώστε να προετοιμάσει το… κατάλληλο έδαφος για τη χερσαία επιχείρησή του.

israel hamas r

Η απόφαση για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους – πάντα με τη μεσολάβηση του Κατάρ – βρέθηκαν σε αδιέξοδο και έτσι το Ισραήλ «δεν θα περιμένει άλλο».

israel explosions hamas rSRAEL PALESTINIANS reuters

Οι επιθέσεις του Ισραήλ γίνονται από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Στόχος είναι να αποδεκατιστεί η Χαμάς και να εξαλειφθεί πλήρως με τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση που προετοιμάζει ο Ισραηλινός στρατός εδώ και πολλές ημέρες.

Στη Γάζα έχουν κοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ από αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει την επαφή με τους υπαλλήλους τους εκεί, όπως και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους δημοσιογράφους που έχουν στείλει εκεί.

Προφανώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες το αντιμετωπίζουν οι άμαχοι, που έχουν αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο, την ώρα που η Γάζα αντιμετωπίζει προβλήματα και από θέμα ανεφοδιασμού τόσο σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα όσο και σε καύσιμα για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υποδομές της.

Βίντεο από τις συγκρούσεις στη Γάζα

https://twitter.com/Faytuks/status/1717987185331216729

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ

Φυσικά, η Χαμάς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς εκτόξευσε και άλλες ρουκέτες στις πόλεις του Ισραήλ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 άτομα από τις επιθέσεις των ισλαμιστών.

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι φρικαλεότητες τους κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αφού σήμερα βγήκαν στη δημοσιότητα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τις εν ψυχρώ δολοφονίες που έκαναν την ημέρα της έναρξης του πολέμου.

Ο ΟΗΕ ζητά «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα 

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

united nations erdan reuters

«Ντροπή σας!», ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε το ψήφισμα για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 3
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1