Κόσμος

Μικρό τσουνάμι από τον σεισμό στη Χιλή κατευθύνεται στην Ιαπωνία

Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν σήμερα προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τη Χιλή, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένα τσουνάμι, που μπορεί να φθάνει το ένα μέτρο σε ύψος, ενδέχεται να πλήξει τις ανατολικές ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo, τα πρώτα κύματα αναμενόταν να πλήξουν το βόρειο Χοκάιντο γύρω στις 5 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη (23:00 ώρα Ελλάδας σήμερα) και μία ώρα μετά την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου είχε σημειωθεί το πυρηνικό δυστύχημα από το τσουνάμι του 2011.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ενθάρρυναν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις ακτές αμέσως σημειώνοντας ότι τα κύματα δεν ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές.

«Αν και μπορεί να σημειωθεί μια μικρή αλλαγή στην επιφάνεια της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές, το τσουνάμι δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές» υπογράμμισαν.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες όπου εμφανίζονταν υπεύθυνοι στο Κόσι, στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας, ενώ έκλειναν ένα μεταλλικό υδατοφράκτη προκειμένου να κλείσουν μια τάφρο λόγω του ενδεχομένου ισχυρών κυμάτων.

Πολλές περιοχές στις ακτές, για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, είχαν πληγεί το 2011 από το σεισμό και το τσουνάμι που σκότωσαν περισσότερους από 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η Tepco, η εταιρεία ηλεκτροδότησης του Τόκιο, που διαχειρίζεται τον καταστραμμένο σταθμό, θα ματαιώσει τις εργασίες που προβλέπονταν για αύριο εξαιτίας του ενδεχόμενου τσουνάμι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

To 1960 μια σεισμική δόνηση στη Χιλή μεγέθους 9,5 βαθμών είχε προκαλέσει ένα τσουνάμι κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από 140 άνθρωποι στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμολόγοι: Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό στη Χιλή – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα βόρεια της χώρας μετά τα 8,2R – Video από τη στιγμή του σεισμού

5.000 οι Έλληνες στη Χιλή – Είναι όλοι καλά μετά τον φονικό σεισμό λέει η πρεσβεία μας στο Σαντιάγκο

Απίστευτο video: Πως θα φτάσει το τσουνάμι από τη Χιλή στη Νέα Ζηλανδία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών – Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ
Η θηλυκή χιμπατζής από τη δυτική Αφρική, έφτασε στο πανεπιστήμιο του Κιότο το 1977 και, το 2000, γέννησε τον Αγιούμου, του οποίου οι δεξιότητες προσέλκυσαν την προσοχή σε μελέτες σχετικά με τη μετάδοση γνώσης
Η Ai, ο θηλυκός χιμπατζής που έμαθε εκατό αριθμούς και γράμματα, κρατάει το νεογέννητο μωρό της, Ayumu, στο Ινστιτούτο Έρευνας Πρωτευόντων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Κιότο
Ένας 14χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθητή και καθηγητή του στην Ουκρανία - Πιθανή σύνδεση με τη Ρωσία «βλέπει» εισαγγελέας
Ο 14χρονος φέρεται να συνομιλούσε με εκπροσώπους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ την ώρα της επίθεση φορούσε μπλούζα με την φράση «Hitler Kaput» που χρησιμοποιούσαν σοβιετικοί στον Β' ΠΠ
man hand holding knife on abstract background