Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μολδαβία: Αρνήθηκε την διάλυση της Βουλής ο πρόεδρος Ντοντόν

Μολδαβία: Αρνήθηκε την διάλυση της Βουλής ο πρόεδρος Ντοντόν
photo Reuters

Ο πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν ακύρωσε σήμερα το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής στη Μολδαβία που είχε υπογραφεί την Κυριακή.

Με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος Ντοντόν ενέτεινε την αντιπαράθεση στη Μολδαβία ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις που διεκδικούν τη νομιμότητά τους. Η Μολδαβία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, που δεν ανέδειξαν πλειοψηφία, ενώ η κατάσταση περιπλέκτηκε το Σαββατοκύριακο με τον σχηματισμό ενός πρωτοφανούς συνασπισμού ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοευρωπαίους με σκοπό τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι σε έναν ισχυρό τοπικό ολιγάρχη, οι οπαδοί του οποίου επιχείρησαν μια επίδειξη δύναμης με την υποστήριξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μάλιστα έπαυσε από τα καθήκοντά του, για μερικές ώρες, τον φιλορώσο πρόεδρο Ίγκορ Ντοντόν, που εξελέγη το 2016, αντικαθιστώντας τον με τον πρωθυπουργό του Πάβελ Φιλίπ, πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος προχώρησε αμέσως στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη Μολδαβία.

«Θεωρούμε πως οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι παράνομες και αυθαίρετες, Έρχονται σε σύγκρουση με τους θεμελιώδεις κανόνες της χώρας και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας», δήλωσε σήμερα ο Ίγκορ Ντοντόν έπειτα από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έτσι οι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν τη νομιμότητα και λειτουργούν παράλληλα: εκείνη του Πάβελ Φιλίπ, στην εξουσία από το 2015, και η κυβέρνηση που ορίστηκε το Σάββατο από τη Βουλή, με επικεφαλής τη Μάια Σάντου.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως Ευρωπαίοι και Ρώσοι είναι υπέρ της εκλεγμένης Βουλής στη Μολδαβία, την οποία θεωρούν νόμιμη.

Πράγμα σπάνιο, Ευρωπαίοι και Ρώσοι επέδειξαν παρόμοια θέση παίρνοντας θέση υπέρ της εκλεγμένης Βουλής, την οποία θεωρούν νόμιμη.

«Στην παρούσα συνταγματική κρίση, θεωρούμε τη Βουλή της Μολδαβίας ως τον εκπρόσωπο του λαού της Μολδαβίας και ως τον πλέον κατάλληλο χώρο για να συζητούνται πολιτικά θέματα , περιλαμβανομένων των πιο αμφιλεγόμενων, και την υποστηρίζουμε ως τέτοια», ανέφεραν χθες σε κοινή ανακοίνωση πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Μόσχα χαιρετίζει τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Μολδαβία. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές», ανέφερε χθες από την πλευρά της η Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις