Κόσμος

Μπαρόζο: Η Ε.Ε. θα αλλάξει τη στάση της στην Κούβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διμερής σχέση και η συνεργασία της οποίας με την Κούβα βρίσκεται στο ναδίρ από το 2003, εξετάζει το ενδεχόμενο να «αναθεωρήσει την (ενιαία) θέση της», ανακοίνωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Διατηρούμε μια κοινή θέση απέναντι στην Κούβα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Όμως είναι αλήθεια ότι αναλύουμε την πιθανότητα να αναθεωρήσουμε αυτή τη στάση ακόμη και αν χρειαζόμαστε την ομοφωνία» για να επικυρωθεί αυτή η αλλαγή, δήλωσε ο Μπαρόζο.

Υπογράμμισε πάντως ότι είναι «πολύ σημαντικό η Κούβα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην κρατά πολιτικούς κρατουμένους».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι είναι πολύ σημαντική» τόνισε επίσης, ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να προσφέρει κάτι το θετικό στην Κούβα προκειμένου η χώρα αυτή να ανοιχθεί στις δημοκρατικές αξίες είναι προφανώς θετικό», προσέθεσε.

Χθες μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, είχε «υιοθετήσει την αρχή μιας αναθεώρησης των σχέσεων με την Κούβα».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διατηρούσαν την πιο εχθρική στάση ενάντια σε κάθε πρότασης για αλλαγή στάσης έναντι του κομμουνιστικού κράτους –η Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας– «ήραν τις επιφυλάξεις τους» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε τη συνεργασία με την Κούβα το 2003 μετά το κύμα καταστολής μελών της αντιπολίτευσης με την καταδίκη σε βαριές ποινές κάθειρξης 75 αντιφρονούντων, οι οποίοι έχουν πια όλοι απελευθερωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορική χειραψία: Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Κάστρο (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Κοντά στο όνειρο! Από την Κούβα στις ΗΠΑ κολύμπησε η 64χρονη Diana Nyad – ΦΩΤΟ

Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά από εννέα μήνες

Αποκαλύψεις: “Θα χυθεί πολύ αίμα στην ανατροπή Μακαρίου αλλά δεν θα γίνει η Ελλάδα Κούβα”!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Απλώς σκοτώστε τους»: Σάλος μετά τις δηλώσεις του σχολιαστή του Fox News Μπράιαν Κίλμιντ για τους άστεγους
Ο δημοφιλής παρουσιαστής του Fox & Friends σόκαρε προτείνοντας την εκτέλεση αστέγων με ψυχικά νοσήματα, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης και εκκλήσεις για την παραίτησή του
Η εκπομπή Fox & Friends
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: Γάζα και Άγιοι Τόποι στο επίκεντρο
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «γενοκτόνο» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ισραήλ που στοχεύουν να βλάψουν το ιστορικό της καθεστώς και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων 4
Politico: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Η υπόσχεση για νίκη και η πεποίθηση πως θα «γλιτώσει»
«Έχει την επιθυμία να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, να δείξει πως είναι άχρηστο. Απέδειξε πως μπορεί να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και ότι αυτές δεν διαθέτουν αμυντικά συστήματα»
Βλαντιμίρ Πούτιν 8
Ο πατέρας του δράστη αναγνώρισε τον γιο του στα βίντεο δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - «Συγκατοικούσε με τρανς άτομο»
Τα αποτυπώματα που άφησε στην ταράτσα ο δράστης και οδήγησαν στην ταυτοποίησή του και το θάρρος του πατέρα να δώσει στις αρχές το παιδί του - Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 22χρονος δολοφόνος
Ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κιρτ
8