Κόσμος

ΝΑΤΟ για Nord Stream: Ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ οι διαρροές – Θα απαντήσουμε αποφασιστικά

«Σκόπιμες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες» πράξεις σαμποτάζ είναι σύμφωνα με το ΝΑΤΟ οι διαρροές που παρουσιάστηκαν στον αγωγό Nord Stream και δηλώνει πως θα αμυνθεί κατά της χρήσης της ενέργειας ως όπλο. 

«Όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι (οι διαρροές στον Nord Stream) είναι αποτέλεσμα σκόπιμων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων σαμποτάζ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΝΑΤΟ.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τονίζουν οι σύμμαχοι αναφερόμενοι σε «κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα» και για «μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη».

Τέσσερις διαρροές διαπιστώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, αλλά εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας.

Όλες οι υποψίες κατευθύνονται προς την Ρωσία, η οποία πέρασε προληπτικά χθες στην αντεπίθεση, διατυπώνοντας έμμεσες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και εξασφαλίζοντας συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Ολόκληρη η δήλωση του ΝΑΤΟ:

«Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.

Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες