Κόσμος

Νέα “παρέμβαση” από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το Brexit

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες (σ.σ. μετά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της) η Βασίλισσα Ελισάβετ κάνε έμμεση αναφορά στο Brexit. Και αυτή τη φορά χωρίς αν εκστομίσει την ίδια τη λέξη.

Με την κυβέρνηση Μέι σε αδιέξοδο, τους Βορειοϊρλανδούς συντηρητικούς να θέτουν όρους για να στηρίξουν το plan B και το Brexit χωρίς συμφωνία πιο πιθανό από ποτέ, η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια ακόμα, έμμεση πάντα, παρέμβαση. Τουλάχιστον αυτό «διαβάζει» ο βρετανικός τύπος απ’ όσα είπε η μονάρχης σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Γυναικών στο Νόρφολκ.

[read4more]

Η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε ξανά σε ενότητα, ζήτησε να αναζητηθεί κοινό έδαφος ώστε η Βρετανία να αντιληφθεί την ευρύτερη εικόνα. Όλα αυτά ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη χώρα «τρώνε τις σάρκες τους» με αφορμή το Brexit. Και βυθίζουν τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Στις 29 Μαρτίου η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η 92χρονη μονάρχης, στην ομιλία της στο Νόρφολκ, δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στο Brexit. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Αλλά φρόντισε, κατά τον βρετανικό Τύπο, να πει όσα ήθελε δια της… πλαγίας.

Για την βασίλισσα Ελισάβετ, κάθε γενιά αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. “Καθώς αναζητούμε νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, εγώ τουλάχιστον προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε όμορφα ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και να μην χάνουμε ποτέ την ευρύτερη εικόνα“, είπε η Βασίλισσα.

Τα σχόλιά της ερμηνεύτηκαν ως ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Times: “Σταματήστε την διαμάχη για το Brexit, λέει η βασίλισσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς“, ενώ το BBC ανέφερε ότι “αναμφίβολα η βασίλισσα στέλνει ένα μήνυμα“.

Ως επικεφαλής του κράτους η βασίλισσα παραμένει δημοσίως ουδέτερη στην πολιτική και δεν ψηφίζει. Δεν λείπουν όμως οι παρεμβάσεις της. Ενόψει του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, είχε κάνει μια έμμεση έκκληση προς τους Σκωτσέζους να αναλογιστούν σοβαρά το μέλλον τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε τα σχόλια της βασίλισσας σχολιάζοντας ότι υπάρχει “τεράστια σοφία” σε αυτά. “Υπάρχει τεράστια σοφία σε αυτά τα λόγια και δεν θεωρώ ότι κάποιος θα εκπλαγεί ακούγοντας τη βασίλισσα να υποστηρίζει την άποψη ότι σε όλα τα πράγματα που είναι αμφιλεγόμενα θα πρέπει να αναζητούμε έναν συμβιβασμό, ένα κοινό έδαφος, μια προοπτική“, δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στη χώρα μας. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλύουμε προβλήματα σε αυτή τη χώρα… Υπήρξε η τεράστια δύναμή μας εδώ και αιώνες το ότι μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς που ενώνουν το έθνος“, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας