Κόσμος

Νέα “παρέμβαση” από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το Brexit

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες (σ.σ. μετά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της) η Βασίλισσα Ελισάβετ κάνε έμμεση αναφορά στο Brexit. Και αυτή τη φορά χωρίς αν εκστομίσει την ίδια τη λέξη.

Με την κυβέρνηση Μέι σε αδιέξοδο, τους Βορειοϊρλανδούς συντηρητικούς να θέτουν όρους για να στηρίξουν το plan B και το Brexit χωρίς συμφωνία πιο πιθανό από ποτέ, η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια ακόμα, έμμεση πάντα, παρέμβαση. Τουλάχιστον αυτό «διαβάζει» ο βρετανικός τύπος απ’ όσα είπε η μονάρχης σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Γυναικών στο Νόρφολκ.

[read4more]

Η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε ξανά σε ενότητα, ζήτησε να αναζητηθεί κοινό έδαφος ώστε η Βρετανία να αντιληφθεί την ευρύτερη εικόνα. Όλα αυτά ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη χώρα «τρώνε τις σάρκες τους» με αφορμή το Brexit. Και βυθίζουν τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Στις 29 Μαρτίου η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η 92χρονη μονάρχης, στην ομιλία της στο Νόρφολκ, δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στο Brexit. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Αλλά φρόντισε, κατά τον βρετανικό Τύπο, να πει όσα ήθελε δια της… πλαγίας.

Για την βασίλισσα Ελισάβετ, κάθε γενιά αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. “Καθώς αναζητούμε νέες απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, εγώ τουλάχιστον προτιμώ τις δοκιμασμένες συνταγές, όπως το να μιλάμε όμορφα ο ένας για τον άλλον και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε ένα κοινό έδαφος και να μην χάνουμε ποτέ την ευρύτερη εικόνα“, είπε η Βασίλισσα.

Τα σχόλιά της ερμηνεύτηκαν ως ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Times: “Σταματήστε την διαμάχη για το Brexit, λέει η βασίλισσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς“, ενώ το BBC ανέφερε ότι “αναμφίβολα η βασίλισσα στέλνει ένα μήνυμα“.

Ως επικεφαλής του κράτους η βασίλισσα παραμένει δημοσίως ουδέτερη στην πολιτική και δεν ψηφίζει. Δεν λείπουν όμως οι παρεμβάσεις της. Ενόψει του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, είχε κάνει μια έμμεση έκκληση προς τους Σκωτσέζους να αναλογιστούν σοβαρά το μέλλον τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε τα σχόλια της βασίλισσας σχολιάζοντας ότι υπάρχει “τεράστια σοφία” σε αυτά. “Υπάρχει τεράστια σοφία σε αυτά τα λόγια και δεν θεωρώ ότι κάποιος θα εκπλαγεί ακούγοντας τη βασίλισσα να υποστηρίζει την άποψη ότι σε όλα τα πράγματα που είναι αμφιλεγόμενα θα πρέπει να αναζητούμε έναν συμβιβασμό, ένα κοινό έδαφος, μια προοπτική“, δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε στη χώρα μας. Αυτός είναι ο τρόπος που επιλύουμε προβλήματα σε αυτή τη χώρα… Υπήρξε η τεράστια δύναμή μας εδώ και αιώνες το ότι μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς που ενώνουν το έθνος“, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011