Κόσμος

Νέες διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά ετοιμάζει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, θέλοντας να σηματοδοτήσει τον πρώτο μήνα της κινητοποίησής της κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις αύριο Δευτέρα στο κέντρο του Καράκας και σε όλη τη χώρα ζητώντας από τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον “της δικτατορίας”.

Έπειτα από έναν μήνα διαμαρτυριών που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 30 ανθρώπους, η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να αφήσει την πίεση να εκτονωθεί: “Θέλουμε να καλέσουμε όλον τον λαό της Βενεζουέλας, στις 24 Πολιτείες της χώρας, (…) εναντίον της δικτατορίας”, δήλωσε χθες Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού δημόσιου θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

“Θα κάνουμε πορεία, με ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα, μέχρι τις έδρες του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου”, δύο οργάνων που έχουν “απορροφηθεί” από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως αύριο Δευτέρα η αντιπολίτευση σκοπεύει να οργανώσει πολλές «ταυτόχρονες διαδηλώσεις» στο Καράκας και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από τις αρχές Απριλίου η αντιπολίτευση πολλαπαλασιάζει τις διαδηλώσεις ζητώντας πρόωρες γενικές εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Μαδούρο τον Δεκέμβριο 2018. Και επτά Βενεζουελανοί στους δέκα επιθυμούν πλέον την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο σ’ αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που είναι όμως βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία οξύνεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στο μεταξύ, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε χθες το βράδυ από μια 48ωρη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο πάπας Φραγκίσκος διαβεβαίωσε πως η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να επέμβει εν είδει μεσολαβητή στην κρίση στη Βενεζουέλα, αλλά «με ξεκάθαρες προϋποθέσεις», τις οποίες δεν διευκρίνισε.

Ο πάπας είπε ακόμη πως η αντιπολίτευση είναι «διχασμένη» όσον αφορά το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης, απέρριψε ήδη από χθες την ιδέα να επαναληφθεί ο διάλογοε με την κυβέρνηση, και αυτό παρά την προσφορά των υπηρεσιών του πάπα.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη. Ο πάπας μιλάει σαν ορισμένοι να ήθελαν να κάνουν διάλογο και άλλοι όχι. Εμείς οι Βενεζουελανοί θέλουμε όλοι να κάνουμε διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έναν διάλογο τύπου Θαπατέρο», απάντησε ο Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2013, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τελετής στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Απριλίου.

Ο Καπρίλες αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής της Νοτιοαμερικανικής Ένωσης Εθνών (UNASUR) που είχε συνοδεύσει αυτή την απόπειρα πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση η οποία είχε αρχίσει τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα της Αγίας Έδρας.

Σε διάφορες ευκαιρίες ο Καπρίλες είχε κατηγορήσει τον Θαπατέρο ότι μέσω αυτού του «ψευτοδιαλόγου» «ξεπλένει» τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Ο διάλογος αυτός έλαβε τέλος τον Δεκέμβριο, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα και για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1