Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Νεπάλ: Συγκλονιστικά βίντεο – ντοκουμέντα από τη στιγμή του σεισμού – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Νεπάλ: Συγκλονιστικά βίντεο – ντοκουμέντα από τη στιγμή του σεισμού – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια, δύο βίντεο – ντοκουμέντα είδαν το φως της δημοσιότητας, από τη στιγμή του φονικού σεισμού 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1500 άνθρωποι. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες επιζώντων.

 Η Ντεβιάνι Πιαντ, Ινδή που βρισκόταν στο Κατμαντού για τουρισμό, ήταν σε μία καφετέρια την ώρα του σεισμού. «Τα τραπέζια άρχισαν να τρέμουν και οι πίνακες έπεσαν από τους τοίχους στο πάτωμα. Ούρλιαξα και έτρεξα έξω» είπε στο πρακτορείο Reuters. «Τώρα περισυλλέγουμε πτώματα και πηγαίνουμε τους τραυματίες στα ασθενοφόρα. Αναγκαζόμαστε να στοιβάξουμε πολλά πτώματα, το ένα πάνω στο άλλο, προκειμένου να χωρέσουν» λέει.

Τραγικές εικόνες περιγράφει ο Καμάλ Σουμπέντι, κάτοικος της πόλης Τσιτουάν, 100 χιλιόμετρα από το Κατμαντού, ο οποίος εργαζόταν στον υπολογιστή του όταν ξεκίνησε ο σεισμός.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τα μπαλκόνια και να βγαίνουν έξω από κτίρια. Άκουσα ότι ένας ηλικιωμένος υπέκυψε στα τραύματά του, όταν πήδηξε από το μπαλκόνι ενός τριώροφου κτιρίου» είπε στην εφημερίδα Hindustan Times.

Ο Ατσιούτ Λουιτέλ έβλεπε τηλεόραση με την οικογένειά του στο Κατμαντού, όταν το σπίτι άρχισε να τρέμει και οι γείτονές του βγήκαν πανικόβλητοι στο δρόμο.  Όπως περιγράφει, μάλιστα, η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ένα ξύλινο ντουλάπι έπεσε πάνω στην σύζυγο του, Λουιτέλ.

“Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν” περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.

“Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται” μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

Στο Κατμαντού σύμφωνα με μία αξιωματούχο της πρεσβείας της Ολλανδίας μία πισίνα ξενοδοχείου άδειασε τελείως από το νερό, ενώ πραγματοποιούνταν μία δεξίωση με αφορμή την εθνική εορτή της Ολλανδίας.

“Ήταν τρομαχτικό, ξαφνικά όλα το νερό βγήκε από την πισίνα και παρέσυρε όλο τον κόσμο, τα παιδιά ούρλιαζαν” περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» στο Έβερεστ και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλιτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

«Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα μια τεράστια χιονοστιβάδα» προσέθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους» απηύθυνε έκκληση.


 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε