Κόσμος

Νίκη Λε Πεν στις βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία «βλέπει» νέα δημοσκόπηση στη Γαλλία

Νίκη του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λε Πεν με 31% προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να εξασφαλίζει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς στον δεύτερο γύρο αναμένεται να λάβει 220 έως 270 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το κόμμα της Λε Πεν θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Γαλλία αν συνεργαστεί μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα καταλάβει η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς η οποία λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο το 28% των ψήφων, θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να κερδίσει από 150 έως 190 έδρες.

Τα ποσοστά της παράταξης Μακρόν

Σε ό,τι αφορά την παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίζεται να λαμβάνει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το 18% των ψήφων και να κερδίζει στον δεύτερο γύρο από 90 ως 130 έδρες.

Στην υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη συμπαράταξη των κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε επίσης, με βάση τη δημοσκόπηση, να υπάρξει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε και στην επίσης υποθετική περίπτωση της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών που θα εκλέξουν ή Αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τέλος σε οριακή περίπτωση θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και οι περίπου 10 με 20 ανεξάρτητοι βουλευτές που εκτιμάται πως θα εκλεγούν, ενώ δεν συνιστούν υποθέσεις εργασίας τα ενδεχόμενα συνεργασίας του κόμματος της ακροδεξιάς είτε με την παράταξη Μακρόν, είτε με την Αριστερά.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, οι βουλευτές εκλέγονται σε 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου στο δεύτερο γύρο κατέρχονται οι υποψήφιοι των δύο πρώτων σε ψήφους κομμάτων του πρώτου γύρου.

Ο πρώτος γύρος των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
4 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη - «Είδαμε τον πρώτο όροφο να καταρρέει πάνω μας» λέει εργαζόμενος
Τη στιγμή της κατάρρευσης, δύο από τους νεκρούς βρίσκονταν στο ισόγειο, ένας στον πρώτο όροφο και ένας άλλος εργάτης στον τελευταίο όροφο, σύμφωνα με όσα είπαν οι εργαζόμενοι
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη
Δύο νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κτιρίου που κατέρρευσε στη Μαδρίτη - Παραμένουν αγνοούμενοι δύο άνθρωποι
Η κατάρρευση του κτιρίου σημειώθηκε στο κέντρο της Μαδρίτης, πολύ κοντά στην Πλάθα Μαγιόρ, λίγο μετά τις 13:30 (τοπική ώρα) και στις έρευνες συμμετέχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και drones
Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Μαδρίτη
Σε κρίσιμη καμπή στην Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη στη Γάζα - Ρόλο για την Τουρκία ζητάει η Χαμάς
Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Τουρκία μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις - Στο Σαρμ ελ Σέιχ ο πρωθυπουργός του Κατάρ ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, όπως επίσης ο Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ
Γάζα