Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Νόμπελ Ιατρικής: Στην Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμαν για τα RNA εμβόλια κατά του κορονοϊού

Νόμπελ Ιατρικής: Στην Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμαν για τα RNA εμβόλια κατά του κορονοϊού

Η Ουγγαρέζα Καταλίν Κάρικο και ο Αμερικανός Ντρου Βάισμαν βραβεύονται με το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Οι δύο επιστήμονες συνέβαλαν με τις εργασίες τους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας RNA για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό.

Το Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στην Καταλίν Κάρικο από την Ουγγαρία και τον Ντρου Βάισμαν από τις ΗΠΑ για το επιστημονικό τους έργο σχετικά με την τεχνολογία RNA που αφορά τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Οι δύο ερευνητές διακρίθηκαν «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις μετατροπές των νουκλεϊκών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA αποτελεσματικών απέναντι στην Covid-19», ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ.

Οι εργασίες τους «ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας που άρχισε στις αρχές του 2020», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Μέσα από τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, οι φετινοί βραβευθέντες έχουν αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για το πώς το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», τονίζει η Επιτροπή.

Η ανάρτηση της Ακαδημίας για το Νόμπελ Ιατρικής 2023:

 

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες τα βραβεία για τη Φυσική, τη Χημεία, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.

Σημειώνεται πως τα φετινά βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από υψηλότερο χρηματικό έπαθλο, αυξημένο κατά 1 εκατ. κορώνες, με το ποσό να φθάνει συνολικά τα 11 εκατ. σουηδικές κορώνες ή 935.790 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Νόμπελ.

Παρακολουθήστε την απονομή:

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις