Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νορμανδία: “Απόβαση” Μακρόν, Τραμπ, Τριντό, Μέι για την επέτειο της D-Day!

Νορμανδία: “Απόβαση” Μακρόν, Τραμπ, Τριντό, Μέι για την επέτειο της D-Day!
Reuters

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζάστιν Τριντό τιμούν σήμερα την επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944.

“Μια μεγάλη και θαυμάσια μέρα!” τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ προτού αναχωρήσει από την Ιρλανδία με το Air Force 1 για την Νορμανδία όπου έφθασε κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Μελάνια, που ήταν ντυμένη στα μαύρα.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου μετέβη αμέσως στο αμερικανικό κοιμητήριο στην Όμαχα Μπιτς, στη νορμανδική κοινότητα Κολβίλ – σιρ – Μερ, όπου πήρε μέρος σε τελετή με τον Γάλλο ομόλογό του. Περίπου 12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί βετεράνοι βρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.

Κάτω από καταγάλανο ουρανό, μικρές γαλλικές και αμερικανικές σημαίες κυματίζουν στη βάση των 9.387 λευκών σταυρών ή αστεριών του Δαβίδ σε αυτή τη θαυμάσια τοποθεσία που δεσπόζει της απόκρημνης ακτής, σε τέλεια ευθυγραμμισμένες σειρές πάνω στο πράσινο γρασίδι απέναντι στη θάλασσα που βάφτηκε κάποτε κόκκινη από το αίμα.

Σε ένα τουίτ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διευκρίνισαν πως “οι ναύτες του αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ είχαν την τιμή” να τοποθετήσουν αυτές τις μικρές σημαίες στους τάφους.

“Πριν από ακριβώς 75 χρόνια, σε αυτές τις ακτές, σε αυτά τα απότομα βράχια, 10.000 άνδρες έχυσαν το αίμα τους και χιλιάδες θυσίασαν τη ζωή τους για τα αδέλφια τους, τη χώρα τους και για την επιβίωση της ελευθερίας” είπε ο Τραμπ.

Πριν από την έναρξη της επίσημης τελετής, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με δύο πρώην στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος στην απόβαση, στις 6 Ιουνίου 1944: τον Τζακ Λιούις και τον Λεόν Γκοτιέ, 21 ετών τότε, έναν από τους τρεις τελευταίους επιζώντες της μονάδας καταδρομών Κιφέρ – μιας ομάδας Γάλλων εθελοντών που είχαν εκπαιδευτεί στη Σκωτία.

Νωρίτερα το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκίνησαν αυτή τη μεγάλη ημέρα αποκαλύπτοντας τον θεμέλιο λίθο ενός μελλοντικού μνημείου που θα ανεγερθεί στη μνήμη των Βρετανών στρατιωτών στο Βερ – σιρ – Μερ.

Μιλώντας για λίγο στα αγγλικά, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερότητα των “ιδιαίτερων δεσμών” ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την προοπτική του Brexit.

“Ό,τι κι αν συμβεί, θα είμαστε πάντα δίπλα δίπλα επειδή το πεπρωμένο μας είναι κοινό”, είπε.

Η Τερέζα Μέι δεν έκανε καμία αναφορά στην προσεχή αποχώρησή της από τον θώκο στην ομιλία της, με την οποία χαιρέτισε το “θάρρος” και την “αυταπάρνηση” 156.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 83.000 από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, που αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία την “D – Day”, την ημέρα της Απόβασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε ακολούθως τον Ντόναλντ Τραμπ για συνάντηση και δείπνο. Οι δηλώσεις Τραμπ παρακολουθούνται προσεκτικά από τους αναλυτές, με φόντο τα σχόλια που έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητώντας την πολυμέρεια.

“Γνωρίζουμε τι οφείλουμε σε εσάς τους βετεράνους: την ελευθερία μας. Εκ μέρους της χώρας μου, θέλω μόνο να πω ευχαριστώ”, δήλωσε στα αγγλικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία στην “Omaha Beach” απευθυνόμενος στους βετεράνους, που τίμησε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

“Αυτό που παραμένει συγκλονιστικό ακόμη, 75 χρόνια μετά, είναι το πρωτοφανές θάρρος… αυτή η δύναμη της ψυχής που έδειξαν τα στρατεύματα. Η Γαλλία δεν ξεχνά”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως “η γαλλο – αμερικανική σχέση είναι εξαιρετικά ισχυρή”.

Με τις ΗΠΑ, συνέχισε, “ανήκουμε στον ίδιο διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Αμερικανοί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Τζάστιν Τριντό θα λάβει μέρος από την πλευρά του σε τελετή με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (χωρίς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα είναι απών από όλες τις εκδηλώσεις) σήμαναν χθες, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, την έναρξη των εορτασμών για αυτή την 75η επέτειο.

Οι 16 χώρες που εκπροσωπούνται στις εκδηλώσεις ενέκριναν μια “Διακήρυξη” προκειμένου οι θυσίες του παρελθόντος “να μην πάνε χαμένες και να μην ξεχαστούν ποτέ”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις