Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Νορβηγία: Η συγγνώμη της κυβέρνησης στους ομοφυλόφιλους 50 χρόνια μετά

Νορβηγία: Η συγγνώμη της κυβέρνησης στους ομοφυλόφιλους 50 χρόνια μετά
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Επίσημη συγγνώμη ζήτησε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (20.4.2022) η κυβέρνηση της Νορβηγίας από τους ομοφυλόφιλους ενώ αύριο είναι η 50η επέτειος για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη σκανδιναβική χώρα.

«Θέλω εκ μέρους της κυβέρνησης να ζητήσω συγγνώμη επειδή οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και διώκονταν από τις νορβηγικές αρχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 119 άνδρες καταδικάστηκαν στη Νορβηγία στη χρονική περίοδο 1902 και 1950 για σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, βάσει μιας παραγράφου ενός ποινικού κώδικα που καταργήθηκε τελικά στις 21 Απριλίου 1972.

Εάν η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση, η ποινικοποίησή της συνέβαλε επίσης στον στιγματισμό των ομοφυλόφιλων στην υπόλοιπη κοινωνία.

«Ο νόμος είχε σημαντικό συμβολικό αντίκτυπο και έκανε τους ομοφυλόφιλους να εκτεθούν σε πολλαπλές καταδίκες, διακρίσεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η ποινικοποίηση και η δίωξη ανθρώπων για την ερωτική τους ζωή, η περίθαλψη (ιατρικά) υγιών ανθρώπων, η στέρηση ευκαιριών καριέρας και εργασίας από αυτούς τους ανθρώπους είναι σοβαρές παραβιάσεις των αξιών μας», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλωσόρισαν αυτήν την επίσημη συγγνώμη, ενώ επισημαίνουν τομείς που χρειάζονται ακόμα βελτίωση, όπως η απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής, η εισαγωγή ενός νόμιμου τρίτου φύλου ή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τρανσέξουαλ.

«Για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι πολύ αργά: γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έζησαν και εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους, στιγματισμένοι», σχολίασε ο επικεφαλής της ένωσης FRI, ο Ινγκε Αλεξάντερ Γέσβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ (Ilga), η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων έντεκα στις οποίες επισύρει τη θανατική ποινή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις