Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Αφύλακτο το κτίριο από όπου πυροβόλησε ο 20χρονος Τόμας Κρουκς – Το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο ένοπλος που επιχείρησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ πυροβόλησε από μια στέγη για την οποία η Μυστική Υπηρεσία είχε δηλώσει ότι βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας – μια μοιραία παράλειψη που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει από την υπηρεσία, ανέφεραν δύο πρώην στελέχη της.

Δύο ντόπιοι αστυνομικοί από την Πενσιλβάνια που πήγαν να ελέγξουν μια πληροφορία για έναν ύποπτο στην περιοχή, ήταν μόνοι τους όταν ένας από αυτούς, που τον σήκωσε ο συνάδελφός του για να ελέγξει την ταράτσα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ένοπλο, τον 20χρονο Τόμας Κρουκς, είπε ο σερίφης της κομητείας Μπάτλερ, Μάικλ Σλουπ.

Το γεγονός αυτό έφερε στο φως ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια, είπε ο Κένεθ Βαλεντάιν, πρώην ειδικός πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας: «Δεν θα έπρεπε να του επιτραπεί να ανέβει στην ταράτσα», τόνισε. Ο Βαλεντάιν πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θα έπρεπε επίσης να έχει κάποιον που να παρακολουθεί τις στέγες και να σταματήσει την απειλή.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Τραμπ – τόσο επειδή είναι πρώην πρόεδρος όσο και επειδή είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους– δεν ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Μετά το επεισόδιο πάντως ανέφερε ότι το κτίριο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 μέτρων από τη σκηνή όπου θα μιλούσε ο Τραμπ και επομένως έξω από την ακτίνα ασφαλείας για την υπαίθρια εκδήλωση. Η τοπική και η πολιτειακή αστυνομία διαβεβαίωσαν ότι δεν ήταν δική τους ευθύνη η λήψη μέτρων ασφαλείας.

Αυτή η παράλειψη επέτρεψε στον Κρουκς να ανέβει ανενόχλητος στην ταράτσα και να πυροβολήσει τον Τραμπ –ξύνοντάς του μόνο το αυτί– με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους θεατές και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

«Η Μυστική Υπηρεσία είπε ότι το κτίριο ήταν εκτός της περιμέτρου. Αυτό δεν αληθεύει. Θα έπρεπε να είναι εντός της περιμέτρου. Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία», είπε ένας πρώην πράκτορας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να ερευνηθεί από ανεξάρτητες υπηρεσίες πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο να δολοφονήσει τον Τραμπ παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας. Η Μυστική Υπηρεσία καλείται επίσης να δώσει απαντήσεις σε έρευνες του Κογκρέσου για το ίδιο θέμα.

Ο Σλουπ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι βοηθοί του σερίφη δεν ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, εντός ή εκτός της περιμέτρου. Η πολιτειακή αστυνομία της Πενσιλβάνιας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του κτιρίου, που ανήκε στην εταιρεία εξοπλισμού συσκευασιών AGR International.

Σύμφωνα με τον Σλουπ, αστυνομικοί από το Μπάτλερ ανταποκρίθηκαν σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι κυκλοφορούσε στην περιοχή ένας ύποπτος. Στους αστυνομικούς στάλθηκε μια φωτογραφία του υπόπτου, όμως δεν τους είπαν ότι ήταν ένοπλος. Τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουν τον Τραμπ να ανέβει στη σκηνή εάν η αστυνομία γνώριζε ότι υπήρχε ένας ύποπτος στην ταράτσα.

Ο Σλουπ περιέγραψε ότι ο ένας από τους αστυνομικούς σήκωσε τον συνάδελφό του για να ρίξει μια ματιά στην ταράτσα και τότε ο ένοπλος στράφηκε προς τη μεριά του και τον σημάδεψε. Ο αστυνομικός έπεσε κάτω στο έδαφος. Αμέσως μετά ο Κρουκς άνοιξε πυρ στοχεύοντας τον Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης