Κόσμος

“Ντου” των αρχών στην έδρα της Lafarge στο Παρίσι – Κατηγορείται για χρηματοδότηση του “Ισλαμικού Κράτους”

"Φύλλο" και φτερό έκαναν οι Γαλλικές αρχές της τσιμεντοβιομηχανίας "Lafarge". Η Γαλλοελβετική εταιρεία έχει βρεθεί στο "μικροσκόπιο" των ερευνών, καθώς κατηγορείται για χρηματοδότηση του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων τζιχαντιστών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη άλλη έρευνα στο Βέλγιο, τα γραφεία μιας θυγατρικής της Lafarge. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να διεξαχθεί αυτή η έρευνα από την ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία “παράλληλα με άλλες έρευνες που γίνονται στη Γαλλία”.

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τη Lafarge, περιοριζόμενη να αναφέρει μόνο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε “από μια κοινή γαλλοβελγική ομάδα” με αφορμή “υποψίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης από μια γαλλική πολυεθνική”. Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται όντως ο όμιλος και η έδρα μιας θυγατρικής του στις Βρυξέλλες..

Επιβεβαιώνει η Lafarge

Μια εκπρόσωπος της Lafarge στο Παρίσι επιβεβαίωσε εξάλλου την πληροφορία που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter περί διεξαγωγής έρευνας στα γραφεία της, στη γαλλική πρωτεύουσα. “Συνεργαζόμαστε πλήρως με τους ερευνητές αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την έρευνα που είναι σε εξέλιξη“, πρόσθεσε.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο και έχει ως στόχο να καθορίσει αν ο όμιλος χρηματοδότησε ορισμένες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, το 2013 και το 2014, παρά τον πόλεμο στη Συρία, η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια. Οι αρχές θέλουν να μάθουν αν οι υπεύθυνοι του ομίλου γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν οι Σύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα Le Monde που τότε έκανε λόγο για “ανησυχητικές συμφωνίες” μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές ενισχύονταν στην περιοχή και κέρδιζαν εδάφη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Που θα μπορούσαν να συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι για τη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
Ανάλυση New York Times: Ανοιχτό αλλά αβέβαιο το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν ποτέ δεν προφέρει το όνομα του Ουκρανού ομολόγου του. Κι όμως, η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών επανέρχεται, τροφοδοτούμενη από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό