Κόσμος

Ο Έλτον Τζον κατά του ΑΙ: Αντιδρά με το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τα πνευματικά δικαιώματα

Το νομοσχέδιο προβλέπει να εφαρμοστεί μία εξαίρεση στα πνευματικά δικαιώματα που θα διευκολύνει τις εταιρείες ΑΙ - Στο πλευρό του Έλτον Τζον η Ντούα Λίπα, οι Coldplay και άλλοι 400 καλλιτέχνες

«Μάχη μέχρι το τέλος», ετοιμάζεται να δώσει ο Έλτον Τζον ώστε να υπερασπιστεί τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να πιέσει την κυβέρνηση της Βρετανίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει χαλάρωση των δικαιωμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Βουλή των Λόρδων προχώρησε σε μεγάλες τροποποιήσεις του σχεδίου της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους καλλιτέχνες σχετικά με το ΑΙ και τα πνευματικά δικαιώματα, όμως οι βουλευτές καταψήφισαν αυτές τις αλλαγές, προκαλώντας την οργή του Έλτον Τζον.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι εγκληματικό, νιώθω απίστευτα προδομένος», δήλωσε ο τραγουδιστής στο BBC.

Ο διάσημος καλλιτέχνης, που είχε στηρίξει τους Εργατικούς στις εκλογές του Ιουλίου του 2024, τους κατηγορεί ότι θέλουν να «κλέψουν από τους νέους καλλιτέχνες την κληρονομιά τους και τα εισοδήματά τους.

«Τα μέλη αυτής της κυβέρνησης είναι απολύτως άχρηστοι (loser), είμαι εξοργισμένος», συνέχισε ο 78χρονος ερμηνευτής, δηλώνοντας έτοιμος να να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, εφόσον χρειαστεί, για αυτήν τη «μεγάλης κλίμακας κλοπή».

«Μια μηχανή… δεν έχει ψυχή, δεν έχει καρδιά, δεν έχει ανθρώπινα συναισθήματα, δεν έχει πάθος. Τα ανθρώπινα όντα, όταν δημιουργούν κάτι, το κάνουν… για να προσφέρουν ευχαρίστηση σε πολλούς ανθρώπους», τόνισε.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει διχάσει τη Βρετανία

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να εφαρμοστεί μία εξαίρεση στο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που θα διευκολύνει τη χρήση του περιεχομένου για εμπορικούς σκοπούς για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται πλέον να λάβουν την άδεια των συγγραφέων ούτε να τους αποζημιώνουν.

Η τροπολογία που ψήφισε η Βουλή των Λόρδων και κατόπιν απέρριψαν οι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου επικρατούν οι Εργατικοί, προέβλεπε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να δίνουν την άδειά τους πριν από οποιαδήποτε χρήση του έργου τους και να ενημερώνονται για την χρήση του, όποια κι αν είναι.

Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται μεταξύ των 2 σωμάτων.

Σε αυτό το σχέδιο νόμου αντιτίθεται σφόδρα ο κόσμος του πολιτισμού και ο Έλτον Τζον είχε υπογράψει μια ανοικτή επιστολή πριν από κάποιες ημέρες μαζί με τους Πολ Μακάρτνεϊ, Ντούα Λίπα, Coldplay και περισσότερους από 400 καλλιτέχνες αξιώνοντας τον σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κυβέρνηση των Εργατικών ελπίζει ότι θα κάνει τη Βρετανία «παγκόσμιο ηγέτη» στο ΑΙ και ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ένα σχέδιο δράσης που στόχευε να προσελκύσει επιχειρήσεις του κλάδου επιτρέποντάς τους να δοκιμάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις καινοτομίες τους πάνω από κάθε κανονισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Kαταγγελίες για ανάμειξη Ρωσίας και Γαλλίας μέσω Telegram στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας - Διαψεύδει το Παρίσι
Οι καταγγελίες έρχονται λίγες ώρες μετά τη διαγραφή των social media του υποψήφιου Τζόρτζε Σιμιόν ο οποίος κατήγγειλε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία
Telegram 5
Ο Ερντογάν έσφιξε το δάχτυλο του Μακρόν σε μια viral χειραψία όλο νόημα – Παιχνίδια εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο
Πάρτι στα social media - «Ο Ερντογάν είναι μάστερ στη γεωπολιτική και τα "αγόρια" από την Ευρώπη είναι ερασιτέχνες. Δεν μπορείς να κερδίσεις από τον Ερντογάν»
Η απίστευτη χειρονομία του Ταγίπ Ερντογάν στον Μανουέλ Μακρόν 7
Πάπας Λέοντας και Ζελένσκι σε private τετ α τετ – Στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου, η σύζυγός του Ολένα
«Το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες υπό οποιαδήποτε μορφή προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικά αποτελέσματα για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Κατά τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Λέοντα 3