Κόσμος

Ο ”Φύλακας του Πλημμυρισμένου Χωριού” το πιο όμορφο δέντρο της Ευρώπης

Τον τίτλο του Ομορφότερου Δέντρου της Χρονιάς στην Ευρώπη κατέκτησε ένα επιβλητικό πεύκο 350 ετών σε μία στενή λωρίδα γης που αναδύεται από τα νερά του ποταμού Σβράτκα κοντά στο χωριό Βιρ, στην Τσεχία.

Το Πεύκο του Χουντομπίν, που πήρε το όνομά του από το χωριό που βυθίστηκε, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στο Βιρ, διεκδίκησε και κέρδισε το βραβείο στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς (European Tree of the Year) 2020 με αντιπάλους ένα Γκίγκο στην Κροατία, που αναδείχθηκε δεύτερο και τη Μοναχική Λεύκα στην Καλμίκια της Ρωσίας που βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο από την EPA (Environmental Partnership Association) κοινοπραξία έξι οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η τελετή για την επιλογή του νικητή, η οποία λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, φέτος, πραγματοποιήθηκε on line λόγω των περιορισμών για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Πεύκο του Χουντομπίν ή «Φύλακας του Πλημμυρισμένου Χωριού» που αποτελεί μια εντυπωσιακή μαρτυρία της υψηλής αντίστασης στην κλιματική αλλαγή και στον ανθρώπινο αντίκτυπο συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, συνολικά 47.226.

Σύμφωνα με έναν μύθο, που διηγούνται οι κάτοικοι της περιοχής της Τσεχίας, ένας διάβολος καθόταν κάτω από το πεύκο τη νύχτα και έπαιζε βιολί. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανότερο να ακούσουν τους ισχυρούς ανέμους που φυσούν πάνω από την κοιλάδα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη θέση με 28.060 οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία κατέταξαν το «Ερωτευμένο Γκίγκο» με το όνομα Αδάμ, που βρίσκεται δίπλα σε ένα ίδιο δέντρο με το όνομα, Εύα στο κάστρο της κωμόπολης Ντάρουβαρ στην επαρχία Μπιέλοβαρ – Μπιλογκόρα, στη Σλαβονία της Κροατίας.

Την τρίτη θέση κατέλαβε με 27.411 ψήφους η «Μοναχική Λεύκα» στις στέπες της Καλμίκια στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον μύθο, η λεύκα φυτεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν βουδιστή μοναχό, ο οποίος έφερε τους σπόρους από το Θιβέτ, όπου είχε πάει για προσκύνημα. Η λεύκα μεγάλωσε και έγινε ένα γιγαντιαίο δέντρο με κλαδιά που απλώνουν παχιά σκιά. Όλοι όσοι έκαναν μακριές διαδρομές με άλογο σταματούσαν στη λεύκα για να ξεκουραστούν και έκαναν ευχές. Το δέντρο εκπλήρωνε όλες τις επιθυμίες.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2011 με βάση τη δημοφιλή ψηφοφορία Δέντρο της Χρονιάς, που διοργάνωνε στην Τσεχία για πολλά χρόνια το Τσεχικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Συνεργασίας.

Στον φετινό διαγωνισμό ήταν υποψήφια, μεταξύ άλλων, το Δέντρο της Ελευθερίας, βελανιδιά που φυτεύτηκε το 1929 στην πόλη Κάποσβαρ της Ουγγαρίας, μία οξιά με πολλούς κορμούς στη Σορέζ της Γαλλίας, μία Αφροξυλιά 200 ετών στη Ζέζοφ της Πολωνίας και μία καστανιά 1.000 ετών στην Τρεσμίνα, στην Πορτογαλία.

Ο φετινός διαγωνισμός προσέλκυσε 285.000 ψήφους απ’ όλη την Ευρώπη.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιδημία μηνιγγίτιδας σε πανεπιστήμιο στο Κεντ της Βρετανίας - 2 νεκροί και 11 σε σοβαρή κατάσταση
Η μηνιγγίτιδα είναι λοίμωξη στις προστατευτικές μεμβράνες (λέγονται μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και όταν προκαλείται από βακτήρια είναι ιδιαιτέρως σοβαρή
Doctor radiology looking stroke brain x-ray image for diagnose ischemic stroke or cerebrovascular disease at hospital.
«Όχι» Στάρμερ στον Τράμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μέση Ανατολή
Αντ' αυτού, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει drone ανίχνευσης ναρκών και αναχαίτισης πυραύλων στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την απελευθέρωση της ναυτιλίας στη διαδρομή
British Prime Minister Keir Starmer takes part in a meeting with the UK-Ireland Youth Forum Advisory Group, in Cork, Ireland, March 12, 2026. REUTERS/Cathal McNaughton/Pool