Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνει στον Τραμπ έναν… κατάσκοπο

Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Γι’ αυτό κι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στέλνει στην Ουάσινγκτον έναν έμπιστο άνθρωπό του.

Ο απεσταλμένος του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ουάσινγκτον είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ. Είναι πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας. Πλέον, είναι κορυφαίος αξιωματούχος και φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση της συνάντησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ταξίδι του Τσολ στις ΗΠΑ αποκάλυψε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Σύμφωνα με αυτό, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ έκανε πρώτα έναν σταθμό στο Πεκίνο πριν συνεχίσει το ταξίδι του για τις ΗΠΑ. Εκεί, πιθανότατα, θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για να προετοιμάσουν το τετ α τετ Τραμπ – Κιμ.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αποτελεί ακόμη μια ένδειξη ότι οι προετοιμασίες για την ιστορική σύνοδο κορυφής εντείνονται.

Ο προσωπάρχης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη

Πριν προκύψει το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Τσολ στις ΗΠΑ, η δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK είχε μεταδώσει ότι κορυφαίος συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Σιγκαπούρη, το βράδυ της Δευτέρας (28.05.2018). Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Κιμ Τσανγκ Σον, ο de facto προσωπάρχης του Κιμ. Ταξίδεψε αεροπορικώς στη Σιγκαπούρη μέσω Πεκίνου το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του NHK.

Ταυτόχρονα μια ομάδα Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζο Χέιγκιν, αναχωρούσε από την αεροπορική βάση Γιοκότα της Ιαπωνίας για τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το NHK. Η αμερικανική προεδρία έχει επιβεβαιώσει ότι μια ομάδα αξιωματούχων θα συναντηθεί με Βορειοκορεάτες στη Σιγκαπούρη.

Από το θρίλερ στον διπλωματικό πυρετό

Όλα αυτά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ, την περασμένη Πέμπτη, να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κιμ. Ακολούθησε η… επανεξέταση της συνάντηση από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο. Και φυσικά η αιφνιδιαστική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν τζε-ιν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κορέας το περασμένο Σάββατο.

Ο Μουν δήλωσε τη Δευτέρα (28.05.2018) ότι ενδέχεται να γίνουν και άλλες απρογραμμάτιστες συναντήσεις αξιωματούχων της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ ενόψει της συνόδου. Και την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό ότι Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες είχαν συνομιλίες στο Πανμουντζόμ.

Ο Τραμπ τα λέει με τον Σίνζο Άμπε

Πριν πάει στη Σιγκαπούρη για να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει μια άλλη συνάντηση. Αυτή με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Οι δυο άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλέστηκε έναν Ιάπωνα αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, Τραμπ και Άμπε πιθανόν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G7 (σ.σ. στο Κεμπέκ του Καναδά στις 8 και 9 Ιουνίου). «Αλλά είναι επίσης πιθανό ο Άμπε να κάνει έναν σταθμό στην Ουάσινγκτον καθ’ οδόν προς αυτή τη σύνοδο», σημειώνει η εφημερίδα.

Θέλουν πλήρη αποπυρηνικοποίηση

«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα και επιβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τραμπ και Άμπε «επανέλαβαν ότι συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ο πλήρης και αμετάκλητος τερματισμός των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και βαλλιστικών πυραύλων», συνεχίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις