Κόσμος

Ο κυκλώνας Mocha σαρώνει Μιανμάρ και Μπαγκλαντές: Φόβοι για χιλιάδες θύματα – Κινδυνεύουν 2 εκατ. άνθρωποι

Ο κυκλώνας Mocha σαρώνει την Μιανμάρ, αλλά και περιοχές του Μπαγκλαντές και εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς, ενώ εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι κινδυνεύουν 2 εκατ. άνθρωποι.

Μια εξαιρετικά σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα χτυπάει από σήμερα (14.5.2023) τη δυτική Μιανμάρ και περιοχές του Μπαγκλαντές που βρίσκονται στα σύνορα με την περιοχή αυτή. Ο κυκλώνας Mocha πλήττει πολλές περιοχές με θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν ακόμα και τα 130 χλμ. την ώρα και με σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ήδη υπάρχουν κάποιες αναφορές για νεκρούς και τραυματίες, αλλά όπως ανέφερε η Washington Post οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί ακόμα, ενώ οι αρχές των χωρών δεν έχουν κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

Η δραματική πρόβλεψη του εκπροσώπου του ΟΗΕ

Ο Τίτον Μίτρα, εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ έκανε μια δραματική πρόβλεψη για τον αριθμό των θυμάτων, καθώς έγραψε σε ανάρτηση που έκανε σήμερα στο Twitter ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν στην χώρα λόγω του κυκλώνα. «Οι ζημιές και οι απώλειες αναμένεται να είναι εκτεταμένες», πρόσθεσε.

Οι εικόνες από την επέλαση του κυκλώνα

Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από την επέλαση του κυκλώνα στην Μιανμάρ και οι οποίες δείχνουν τους θυελλώδεις ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις να σαρώνουν τα πάντα.

https://twitter.com/KR_AMIT007/status/1657750683381276672?s=20

Οι αισιόδοξες μετεωρολογικές προβλέψεις

Το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας ανέφερε ότι το σύστημα του κυκλώνα δείχνει να «αδυνατίζει» και θα μετατραπεί από «εξαιρετικά σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα» σε «πολύ σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα» κάποια στιγμή τις επόμενες ώρες.

Επίσης ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το Μπαγκλαντές είχαν «μειωθεί σε μεγάλο βαθμό» αφού η καταιγίδα φάνηκε να εκτρέπεται από τη χώρα και να οδεύει προς τη βορειοανατολική Μιανμάρ, ανέφερε το AP.

Η κυβέρνηση της Χούντας της Μιανμάρ δήλωσε ότι περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην πολιτεία Ραχίν και σε κοντινές περιοχές από άλλα σημεία το Σάββατο (13.5.2023).

Η προηγούμενη μεγάλη τραγωδία

Η Μιανμάρ έζησε το 2008 μια τεράστια τραγωδία από τον κυκλώνα Nargis, που χτύπησε με απίστευτη σφοδρότητα τη χώρα και σκότωσε σχεδόν 85.000 ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλέξανδρος Δρίβας: Βρισκόμαστε σε Παγκόσμιο Πόλεμο με σιγαστήρα – Δεν μπλοφάρει ο Τραμπ
«Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει πρακτικά από την 11η Σεπτεμβρίου, απλώς γίνεται ελεγχόμενα» τονίζει στο newsit.gr ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Δρίβας
Νέα ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ 8
«Το Ιράν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, τώρα δεν είναι ώρα για διπλωματία» λέει ο ΥΠΕΞ και μεταβαίνει το απόγευμα στη Μόσχα
«Πώς μπορεί το Ιράν να επιστρέψει σε κάτι που δεν εγκατέλειψε ποτέ, πόσο μάλλον να καταστρέψει;» υποστήριξε ο Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί
Παγκόσμιο σοκ από το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν: Βίντεο με αμερικανική υπερβόμβα να χτυπά πυρηνική εγκατάσταση – Ισχυρές εκρήξεις και μανιτάρια φωτιάς
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές στις εισόδους της υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης στο Φορντό - Σε συντονισμό με το Ισραήλ η επίθεση - Πώς οι αμερικανικές προκάλεσαν πύρινο όλεθρο
Δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Φορντό μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ 9