Κόσμος

Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ όμως παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή, επισήμως, την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.

Η κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, παρά την παραίτησή του και την αποδοχή της από τον Εμμάνουελ Μακρόν, θα παραμείνει ως υπηρεσιακή και θα διαχειρίζεται «τα τρέχοντα ζητήματα», μέχρι να σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

 Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ατάλ να παραμείνει σε αυτήν την προσωρινή θέση μέχρι τη λήξη των Ολυμπακών Αγώνων του Παρισιού, που θα ξεκινήσουν σε 10 ημέρες.

«Προκειμένου αυτή η περίοδος να λήξει το συντομότερο δυνατόν, επαφίεται στις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Με την αποδοχή της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ, εξασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος της, ενώ οι 17 υπουργοί της που έχουν εκλεγεί βουλευτές, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα και θα μπορέσουν να λάβουν μέρος μεθαύριο, Πέμπτη, στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία του γαλλικού Συντάγματος το οποίο προβλέπει ρητά ότι ένας βουλευτής που γίνεται υπουργός οφείλει να παραδίδει τη βουλευτική του έδρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό