Κόσμος

Ο Νίγηρας ανοίγει ξανά τα σύνορά του με πολλές γειτονικές χώρες μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ξανανοίγει τα σύνορά του με πολλές από τις γειτονικές του χώρες, μία εβδομάδα ύστερα από το πραξικόπημα που προκάλεσε τριγμούς σε όλη την περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο.

«Τα χερσαία και τα εναέρια σύνορα με την Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί τη Λιβύη και το Τσαντ ξανανοίγουν από σήμερα, 1η Αυγούστου 2023», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε από τον Νίγηρα ο εκπρόσωπος της χούντας συνταγματάρχης Αμαντού Αμπνταραμάν.

Η χούντα έκλεισε τα σύνορα την προηγούμενη Τετάρτη, την ίδια ώρα που ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μουαμέντ Μπαζούμ.

Η περιφερειακή ένωση ECOWAS έχει επιβάλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και το πάγωμα εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και είπε ότι μπορεί να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση βίας προκειμένου να αποκατασταθεί ο Μπαζούμ στην προεδρία.

Στο μεταξύ τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κυρίως Ευρωπαίους πολίτες που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα προσγειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα αλλά και πάλι είναι ωραίο που γυρίσαμε», δήλωσε στο Reuters TV Γάλλος υπήκοος, ονόματι Σαρλ, που εγκατέλειψε τον Νίγηρα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εκεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Εμείς, που μας ενδιαφέρει πολύ αυτό, θα το παρακολουθούμε στενά», δήλωσε.

Σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί και 14 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταστήματα πώλησης αλκοόλ
Αστυνομία στη Νότια Αφρική
Αυστραλία: Μαζικές εκκενώσεις λόγω των εντεινόμενων πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία
Οι αρχές καλούν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες, τροφοδοτούμενες από ακραίο κύμα καύσωνα, απειλούν πυκνοκατοικημένες περιοχές βόρεια του Σίδνεϊ
Σπίτια καίγονται στην Αυστραλία
Ουκρανία: Η «σαρκοφάγος» του Τσερνόμπιλ υπέστη ζημιά μετά από πλήγμα drone – «Έχει χάσει τη βασική λειτουργία περιορισμού της ραδιενέργειας» λέει η ΔΟΑΕ
Ο προστατευτικός θόλος του κατεστραμμένου αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί για να αποτρέπει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας, υπέστη ζημιά από drone
Η νέα δομή ασφαλούς περιορισμού (NSC) πάνω από την παλιά σαρκοφάγος που καλύπτει τον κατεστραμμένο τέταρτο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ