Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε για παράταση στους δασμούς με την Ευρώπη μέχρι τις 9 Ιουλίου

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση (με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν) και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου... θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση»

Την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των «ανταποδοτικών» δασμών (20%) μέχρι την 9η Ιουλίου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (25.5.2025) ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επικοινωνία και την «πολύ καλή συζήτηση» που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου (…) Δέχτηκα και μου είπε πως (οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών) θα συναντηθούν γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω X ότι είπε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια «καλής συνδιάλεξης» που είχαν, πως θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ως την 9η Ιουλίου προκειμένου τα μέρη να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία».

Την Παρασκευή, ο Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών κι απείλησε να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από την ΕΕ στο 50% από 1ης Ιουνίου.

Στις αρχές Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε περιθώριο 90 ημερών για να κλειστεί συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ. Η προθεσμία εκπνέει την 9η Ιουλίου.

Πάντως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Μελόνι είναι πόρνη του Τραμπ» είπε συνδικαλιστής της αριστεράς – Η οργισμένη απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού
«Δείτε μία θαυμάσια εικόνα της Αριστεράς, που επί δεκαετίες μάς προσέφερε ηθικά διδάγματα για τον σεβασμό των γυναικών», το καυστικό σχόλιο της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Giorgia Meloni με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump στη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου
Γάζα: Το Ισραήλ ενδέχεται να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα την Κυριακή
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε από τη Νάπολη ότι η επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου προετοιμάζεται, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα παραμένει οξεία
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα
Γαλλία: Αποτράπηκε σχέδιο δολοφονίας Ρώσου αντιφρονούντα του Βλαντίμιρ Πούτιν – Τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» οι αρχες
Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν από τη γαλλική αντικατασκοπεία (DGSI), ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον του Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, Ρώσου αντιφρονούντα που ζει ως πρόσφυγας στη Μπιαρίτς και αποτελεί συχνό στόχο του Κρεμλίνου
Ο Ρώσος αντιφρονών που ζει στη Γαλλία, Βλαντιμίρ Οσετσκίν
Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στη Βουδαπέστη: «Η επιτυχία στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου
REUTERS 8