Κόσμος

Ο ΟΗΕ ζητά βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Σύμφωνα με τη Βηρυτό, ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, από τον Λίβανο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ζήτησε σήμερα τη “βιώσιμη” επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη Βηρυτό, ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία (σχεδόν 800.000 είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ), δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο.

“Η επίσκεψή μου εντάσσεται σε μια περιφερειακή περιοδεία που έχει στόχο να εντοπίσει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων”, δήλωσε ο Γκράντι μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν.

Ο Γκράντι χαιρέτισε “μια στιγμή ελπίδας για τον Λίβανο και την περιοχή” μετά την πτώση του Άσαντ, τον οποίο ανέτρεψε ένας συνασπισμός ανταρτών έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. “Οι πρόσφατες εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο σε μια λύση γι’ αυτή την παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση”.

“Ευχόμαστε οι επιστροφές αυτές να είναι βιώσιμες, κάτι που προϋποθέτει ενισχυμένη ασφάλεια, αυξημένη πολιτική σταθερότητα, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων στη Συρία, καθώς και διεθνή υποστήριξη στην ανοικοδόμηση” της χώρας που καταστράφηκε από τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζοζέφ Αούν απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους “το συντομότερο δυνατό” και ζήτησε από την UNHCR “να αρχίσει να οργανώνει αυτοκινητοπομπές επιστροφής”, σύμφωνα με την προεδρία του Λιβάνου.

Σύμφωνα με την UNHCR, περισσότεροι από 200.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη χώρα τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου.

“Πριν από μόλις λίγους μήνες, λιγότερο από το 2% των Σύρων προσφύγων στην περιοχή προέβλεπε να επιστρέψει στη Συρία τους επόμενους 12 μήνες. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 30% μετά τη πτώση του συριακού καθεστώτος”, πρόσθεσε.

Ο Γκράντι ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταβεί στη Συρία για να “συναντήσει τις νέες αρχές και να συζητήσει δυνατότητες επιστροφής για έναν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τις γειτονικές χώρες”.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων κατά του Άσαντ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 500.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμύρια άλλων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Γάζα: Οι IDF δημοσίευσαν σοκαριστικά βίντεο με μέλη της «Μονάδας Βέλος» να βασανίζουν Παλαιστίνιους – Σκληρές εικόνες
Ένα από τα βίντεο δείχνει τον βάναυσο ξυλοδαρμό δύο αντρών, τους οποίους σέρνουν στο έδαφος σφαδάζοντας με τους IDF να δηλώνουν ότι πρόκειται για τη «Μονάδα Βέλος, τους εκτελεστές της Χαμάς»
Μονάδα Βέλος
Ο δύσκολος δρόμος προς την συμφωνία για την Γάζα: Το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τα σχέδια του Ερντογάν και ο τελευταίος λόγος στον Τραμπ
Για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν
Βίρτζίνια Τζιούφρε: «Τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν ήταν ιπτάμενα μέσα trafficking», «ήθελε να λογοδοτήσουν όλοι οι άνδρες» λέει η συγγραφέας του βιβλίου της
Η δημοσιογράφος που βοήθησε την Τζιουφρέ για τη συγγραφή του βιβλίου «Nobody's Girl» ζητά από τον πρίγκιπα Άντριου να μοιραστεί όλα όσα γνωρίζει για τον παιδεραστή
Το βιβλίο της Βιρτζίνια Τζουφρέ