Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Ορμπάν αποσύρει τη στήριξή του από τον Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν

Ορμπάν εναντίον Βέμπερ

Οι σχέσεις του Ορμπάν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κινούνταν σε τεντωμένο σκοινί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κυβερνών κόμμα Φίντες δεν υποστηρίζει πλέον τον Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκλέγεται από τον ουγγρικό λαό», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Ο Βέμπερ έχει πει πως δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής με τις ψήφους των Ούγγρων», είπε ο Ορμπάν και πρόσθεσε πως αυτό αποκλείει οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη στον Βέμπερ.

«Μέτωπο» του Ορμπάν με το ΕΛΚ

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Ορμπάν κοντράρει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η αρχή έγινε όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ το κόμμα του κυκλοφόρησε αφίσες που απεικόνιζαν τον Γιούνκερ με τον Τζορτζ Σόρος, προκαλώντας την οργή κομμάτων – μελών του ΕΛΚ.

Το γεγονός προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ίδιου του Μάνφρεντ Βέμπερ που καταφέρθηκε κατά του Όρμπαν, ζητώντας του να σέβεται τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. « Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα το οποίο είναι μέλος του ΕΛΚ να καταφέρεται με αυτόν τον σκληρό τρόπο κατά του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ», είχε πει για το κόμμα του Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου.

Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα ήταν η πρόταση του Ορμπάν να συνεργαστεί το ΕΛΚ με τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, πρόταση που δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

«Αν ο Όρμπαν επιλέγει να απομακρυνθεί κι άλλο από το ΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένας δρόμος επιστροφής στο ΕΛΚ ούτε για τον ίδιο, ούτε για το Φίντες», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση της επικεφαλής του Γερμανικού CDU Κραμπ-Καρενμπάουε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις