Κόσμος

Ο Πούτιν μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη έως το 2030 προειδοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δανίας

Τρία «εφιαλτικά» σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας σταματήσει ή «παγώσει»

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τη Γηραιά Ήπειρο φέρνει στο φως το «Politico»! Το γνωστό μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όπως αποκαλύπτει το «Politico», η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Δανίας (DDIS) προειδοποιεί ότι «αν η Ρωσία εκλάβει το ΝΑΤΟ ως αδύναμο, θα μπορούσε να διεξάγει έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

«Η Μόσχα είναι πιθανό να είναι πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε έναν περιφερειακό πόλεμο εναντίον μίας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, αν θεωρήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικά εξασθενημένο ή πολιτικά διχασμένο», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (11.02.2025).

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία», συνεχίζει το άρθρο, τονίζοντας ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση απειλής σύρραξης έρχεται τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του.

Τα τρία σενάρια

Η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Δανίας (DDIS) παρουσιάζει τρία σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν η σύγκρουση στην Ουκρανία σταματήσει ή «παγώσει», δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει πόλεμο με πολλές χώρες ταυτόχρονα.

Μέσα σε έξι μήνες, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει έναν τοπικό πόλεμο με μία γειτονική της χώρα, ενώ μέσα σε δύο χρόνια θα μπορούσε να ξεκινήσει μία περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Βαλτικής. Σε πέντε χρόνια, θα μπορούσε να εξαπολύσει μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ευρώπη, εφόσον οι ΗΠΑ δεν εμπλακούν.

Ο Τραμπ, το ΝΑΤΟ και ο Πούτιν

Ως γνωστόν, ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει παροτρύνει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του τρέχοντος στόχου, ενώ έχει απειλήσει ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει από το Σύμφωνο, αν οι σύμμαχοί τους δεν πληρώσουν το μερίδιό τους.

Και αν ο χρόνος γυρίσει λίγο πιο πίσω, στο 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει απερίφραστα πως θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ που δεν θα τηρούσε τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς το «κόψιμο» της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ φέρνει φόβους για μια νέα εποχή λογοκρισίας στις ΗΠΑ
Η αιφνιδιαστική διακοπή της εκπομπής μετά από επικρίσεις προς τον Τραμπ προκαλεί θύελλα στο Χόλιγουντ και στον πολιτικό κόσμο – Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια ανησυχητική καμπή στην ελευθερία του λόγου, αναλύει η Washington Post
Ο Τζίμι Κίμελ 1
Ο Ερντογάν αναγκάζει τον κατασκευαστή του νέου κτιρίου του ΥΠΕΞ να δεσμευτεί ότι θα το έχει έτοιμο σε 2 χρόνια – Ο viral διάλογος
«Τώρα μας βλέπουν όλοι εδώ στην αίθουσα και σε όλη την Τουρκία, όλοι θα το θυμούνται αυτό» είπε με σοβαρό ύφος ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ο κατασκευαστής χαμογελούσε αμήχανα
Ο κατασκευαστής του νέου κτιρίου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Χακάν Φιντάν και ο Ταγίπ Ερντογάν
Ρωσία: Νέος ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Καμτσάτκα – Σε συναγερμό οι αρχές
Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Παρασκευή τη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι – Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές
Χάρτης του σεισμού στην Άπω Ανατολή στη Ρωσία
Γαζα: Συνεχείς βομβαρδισμοί και χιλιάδες εκτοπισμένοι – «Θα είναι μακρύς ο πόλεμος» λέει ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ
Βομβαρδισμοί, μαζική φυγή αμάχων και νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης: η Γάζα βιώνει νέα κλιμάκωση, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας μακροπρόθεσμα χωρίς να καταλάβει το έδαφος
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Μεγάλη τιμή να είμαι η πρώτη Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα»
Επικυρωμένη από τη Γερουσία των ΗΠΑ, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην Αθήνα τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας μια ιστορική πρώτη φορά για τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αθήνας
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ 20